ZF 24

Bursa a crescut în mai, pentru prima dată în patru ani, dar a terminat luna în scădere

Foto Andrei Pungovski

Autor: Monica Juganaru, Andrei Chirileasa

02.06.2013, 19:55 538

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,78% în şedinţa de vineri (indicele BET-C), într-o piaţă unde tranzacţiile deal au acoperit puţin peste jumătate din rulajul total, de 37,11 mil. lei ( 8,47 mil. euro).

Indicele BET, care reflectă evoluţia acţiuni­lor celor mai importante zece companii de pe bursă, a coborât vineri cu 1,09%, iar indicele BET-FI, care reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi a titlurilor Fondului Pro­prietatea (FP), a pierdut 0,96% faţă de referinţă.

Cei doi indici au scăzut în ultimele trei şedinţe de săptămâna trecută, dar au închis luna pe plus, pentru prima dată în ultimii patru ani. Indicele BET a câştigat 1,09% în mai, iar indicele BET-FI a crescut cu 2,76%. Aceste evoluţii nu includ şi dividendele distribuite de companiile din componenţa celor doi indici, care au determinat corecţii semnificative ale preţurilor.

Creşterea din mai a bursei de la Bucureşti vine în contextul în care şi pieţele europene au închis luna în creştere. Bursa din Germania a câştigat 5,5% în mai, pieţele din Franţa şi Marea Britanie au urcat cu câte 2,4%, iar indicii burselor americane au câştigat câte 2%. În ultima săptămână însă au apărut turbulenţe pe pieţe după ce bursa din Japonia a înregistrat scăderi puternice, iar investitorii au devenit mai precauţi, mai ales că trendul de creştere de pe pieţele externe ţine de circa un an.

„Variaţiile majore ale indicilor internaţionali creează în rândul investi­torilor locali o stare de incerti­tudine. În condiţiile în care acţiunile locale nu au răspuns într-un ton negativ la scăderile indicilor globali, corecţiile actuale fiind mai degrabă catalogate ca marginale, putem crede că în mo­mentul de faţă in­vesti­torii îşi regândesc stra­tegia, iar la primul semnal clar vor acţiona rapid. Fie că vorbim de un semnal pozitv, fie că va fi unul negativ, cred că vom vedea o reacţie rapidă şi de impact în piaţă“, a declarat direc­torul de tranzac­ţionare al Intercapital Invest, Mihai Mureşian.

El spune că aşteptările pentru pe­rioada următoare sunt pesimiste, indicii arătând că urmează o posibilă zonă de corecţie.

Vineri, acţiunile Transgaz (TGN), Petrom (SNP), BRD şi Banca Transilvania  (TLV) au pierdut peste 1%, iar acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1), care au avut o creştere puternică în mai, s-au corectat cu peste 3%.

Fondul Proprietatea (FP) a scăzut uşor. Cele mai tranzacţionate acţiuni pe piaţa principală au fost titlurile grupului austriac Erste, cu schimburi de 6,9 mil. lei. În luna mai, tranzacţiile cu acţiuni Erste s-au ridicat la 73 mil. lei, depăşind SIF-urile şi Banca Transilvania.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 03.06.2013

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO