ZF 24

Bursă: Dezastru pe Wall Street pentru NuScale, companie care vrea să construiască mini-reactoare nucleare în România: acţiunile s-au prăbuşit cu 30% după ce un proiect privind reactorele mici în SUA a fost anulat. De la începutul lui 2023 acţiunile au scăzut de patru ori, de la 10,6 dolari la 2,2 dolari acum

Bursă: Dezastru pe Wall Street pentru NuScale, companie...

Autor: Liviu Popescu

09.11.2023, 11:01 1520

Cu 30% s-au prăbuşit acţiunile NuScale (SMR) după închiderea şedinţei de tranzacţionare de marţi, de la 3,1 dolari la 2,21 dolari, după ce compania care vrea să construiască mini-reactoare modulare la Doiceşti în Dâmboviţa a anulat un proiect similar în SUA din cauza costurilor prea mari. Astfel de la o capitalizare de 230 mil. dolari la NuScale a scăzut la circa 163 mil. dolari.

Agenţia americană de ştiri Bloomberg scrie că NuScale Power Corp, prima companie care a obţinut aprobarea SUA pentru un proiect de reactor nuclear de mici dimensiuni, anulează planurile de construire a unei centrale electrice pentru o companie de utilităţi din Utah, deoarece costurile au crescut.

Compania şi Utah Associated Municipal Power Systems au convenit să anuleze proiectul Carbon Free Power Project, potrivit unei declaraţii de miercuri.

NuScale face parte dintr-un val de companii care dezvoltă reactoare mai mici care vor fi fabricate în fabrici şi asamblate la faţa locului, o strategie care se aşteaptă să le facă mai rapide şi mai ieftine decât centralele nucleare convenţionale. Decizia de a pune capăt proiectului este o lovitură pentru susţinătorii sectorului nuclear care se aşteptau ca proiectul să fie primul aşa-numit reactor modular de mici dimensiuni care să intre în funcţiune comercială în ţară, notează Bloomberg.

Compania a declarat în 2021 că va furniza energie pentru 58 de dolari pe megawatt-oră, dar această cifră a urcat cu 53%, ajungând la 89 de dolari, potrivit unui raport al Institutului pentru Economie Energetică şi Analiză Financiară.

Proiectul Carbon Free Power Project ar fi folosit şase dintre reactoarele de 77 de megawaţi ale NuScale, instalate la Laboratorul Naţional din Idaho. Acesta ar fi trebuit să înceapă să livreze energie în 2029.

“Utah Associated Municipal Power Systems (UAMPS) şi NuScale Power Corporation (NuScale) (NYSE: SMR) au anunţat că au convenit de comun acord să pună capăt proiectului Carbon Free Power Project (CFPP). În pofida eforturilor semnificative depuse de ambele părţi pentru a avansa CFPP, pare puţin probabil ca proiectul să aibă o contribuţioe suficientă pentru a continua spre implementare. Prin urmare, UAMPS şi NuScale au stabilit de comun acord că încheierea proiectului este cea mai prudentă decizie pentru ambele părţi”, se arată în comunicatul de presă al NuScale.

NuScale anulează proiectul de reactoare modulare mici pe care urma să îl dezvolte în SUA. Ministerul român al Energiei: România îşi menţine încrederea în tehnologiile SMR

Compania a anunţat marţi seară după închiderea Wall Street rezultatele financiare: Venituri de 7,0 milioane de dolari şi o pierdere netă de 58,3 milioane de dolari pentru perioada de trei luni încheiată la 30 septembrie 2023, comparativ cu venituri de 3,2 milioane de dolari şi, respectiv, o pierdere netă de 49,6 milioane de dolari pentru aceeaşi perioadă din 2022.

"Prin munca noastră cu UAMPS şi prin parteneriatul nostru cu Departamentul de Energie al SUA, am avansat NuScale Power Modules până la punctul în care companiile de utilităţi, guvernele şi industriile se pot baza pe o tehnologie dovedită de reactor modular mic (SMR), care are aprobarea de reglementare şi este în producţie activă”.

“Munca noastră cu CFPP din ultimii zece ani a făcut ca tehnologia NuScale să avanseze până la stadiul de implementare comercială; atingerea acestei etape reprezintă un succes extraordinar pe care vom continua să îl dezvoltăm cu viitorii clienţi", a spus John Hopkins, preşedinte şi director executiv al NuScale.

"NuScale va continua să colaboreze cu ceilalţi clienţi interni şi internaţionali pentru a aduce tehnologia noastră SMR americană pe piaţă şi pentru a creşte baza de producţie nucleară din SUA, creând locuri de muncă în SUA. Această decizie este foarte dezamăgitoare, având în vedere anii de muncă grea de pionierat investiţi”.

-continuare

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO