ZF 24

Capacitatea populaţiei de rambursare a creditelor nu-şi revine. Restanţele contabilizate de bănci se apropie de 12 mld. lei

Capacitatea populaţiei de rambursare a creditelor nu-şi...

Autor: Ciprian Botea

08.04.2014, 00:08 790

Credite de 9 miliarde de lei (2 mld. euro) aveau întârzieri la plată mai mari de 90 de zile la sfârşitul lunii februarie, fiind trecute de bănci în categoria pierderilor şi provizionate integral pentru că şansele de recuperare a banilor sunt aproape nule.

La nivel agregat, persoanele fizice aveau restanţe cu o valoare cumu­lată de 11,7 miliarde de lei (2,6 mld. euro), în creştere cu 22% faţă de nivelul din februarie 2013. Astfel, întârzierile mai mari de 90 de zile reprezintă trei sferturi din totalul restanţelor populaţiei.

Acesta este totuşi cel mai scăzut ritm de creş­tere înregistrat de restanţele populaţiei în pe­­rioada de criză. De exemplu, volumul restan­ţe­lor crescuse cu 30% pe parcursul anului anterior. Sumele restante au ajuns la sfârşitul lunii februarie la o pondere de peste 11% din stocul de credite de retail din portofoliile băncilor şi instituţiilor financiare nebancare (IFN).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO