ZF 24

Casa de Sănătate a realizat primele teste pentru dosarul prin care medicul are acces la întregul istoric al pacienţilor

Casa de Sănătate a realizat primele teste pentru dosarul prin care medicul are acces la întregul istoric al pacienţilor

Autor: Ioana David

17.04.2014, 11:15 379

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a ajuns în etapa finală de implementare a dosarului electronic de sănătate (DES), în care a realizat teste pentru a vedea cum se realizează accesul medicilor şi pacienţilor la acest sistem.

„Până în prezent au fost iniţializate peste 130.000 dosare electronice, sistemul DES a fost accesat de peste 3.000 de medici şi peste 50 de spitale s-au conectat cu succes. În această etapă s-au făcut şi continuă să se facă o serie de pregătiri în vederea extinderii sistemului pentru toţi cetăţenii României, începând cu a doua jumătate a anului curent”, se arată într-un comunicat de presă al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Dosarul electronic, care încheie informatizarea în sistemul de sănătate, va cuprinde istoricul medical al pacienţilor: trimiteri, reţete, consultaţii medicale, diagnostice, spitalizări, antecedente etc.

„Pacienţii îşi vor putea verifica online propriul dosar, iar medicii vor putea vizualiza dosarul pacientului numai cu acordul acestuia. Orice modificare sau accesare apărută în orice secţiune este însoţită de data, ora şi parafa doctorului care a operat modificări sau a accesat dosarul. Un medic care nu are acces la dosarul pacientului poate consulta doar sumarul pentru situaţiile de urgenţă”, se mai arată în comunicatul CNAS.

Dosarul electronic de sănătate este un proiect care se ridică la 18,5 mil. euro (fără TVA), din care 81,62% finanţare din Fondul European de Dezvoltare Regională şi 18,38% co-finanţare naţională de la bugetul de stat.

AFACERI DE LA ZERO