ZF 24

Cătălin Suliman, partener PeliFilip: Numărul de fuziuni şi achiziţii mari va scădea în 2017, dar va creşte numărul operaţiunilor de dimensiuni mai mici

Cătălin Suliman, partener PeliFilip: Numărul de...

Autor: Roxana Rosu

21.02.2017, 11:52 205

Numărul de investigaţii noi declanşate de Consiliul Concurenţei va creşte cu 10-15% faţă de anul trecut, când au fost iniţiate 12 investigaţii, iar valoarea sancţiunilor va fi de asemenea mai mare decât în 2016, dar pe zona de fuziuni şi achiziţii se va remarca o temperare a activităţii faţă de anul trecut, potrivit prognozelor realizate de PeliFilip pe baza analizei activităţii Consiliului în ultimii ani.

Analiza reflectă o tendinţă de creştere a numărului de investigaţii derulate de Consiliul Concurenţei, după ce în 2014 au fost iniţiate nouă, în 2015 au fost 13 noi, iar anul trecut 12.”Aceasta datorită faptului că din ce în ce mai mulţi agenţi economici se îndreaptă către autoritatea de concurenţă atunci când consideră că au fost restricţionaţi într-o anumită activitate. Această abordare are însă şi o latură negativă atunci când dispute pur comerciale sunt prezentate autorităţii de concurenţă drept încălcări.”, spune Cătălin Suliman, Partener PeliFilip.

În ceea ce priveşte zona de fuziuni şi achiziţii, anul trecut Consiliul Concurenţei a analizat 59 de concentrări economice (faţă de numai 35 în anul 2015 şi 42 în anul 2014) şi PeliFilip se aşteaptă la scăderea numărului în acest an, fără însă a ajunge la nivelul din anul 2015.

”Această tendinţă este preconizată ca urmare a faptului că în acest an investitorii par a manifesta prudenţă în privinţa activităţilor din România, precum şi ca urmare a faptului că operaţiunile de dimensiuni mai mici vor creşte (acestea nefiind supuse controlului Consiliului Concurenţei, neîndeplinind condiţia  pragului de cifră de afaceri)”. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Urmează ZF Power Summit’24
AFACERI DE LA ZERO