ZF 24

Ce se va întâmpla pe piaţa locuinţelor noi în 2015 dacă programul Prima Casă va fi modificat?

Ce se va întâmpla pe piaţa locuinţelor noi în 2015...

Autor: Andreea Neferu

17.01.2015, 16:16 4101

Măsura prin care programul Prima casă ar putea fi extins astfel încât proprietarii să poată cumpăra locuinţe mai mari dacă vând pro­prietatea pe care o deţin în prezent este o iniţiativă bună, însă nu va de­termina o creştere semni­ficativă a ponderii locuinţelor noi în totalul tranzacţiilor, consideră consultanţii şi dezvol­tatorii imobiliari.

Din totalul proprietăţilor achiziţionate prin programul Prima casă din 2009 până în prezent, adică circa 130.000, 69% sunt construite înainte de 2008 şi 31% sunt imobile noi, construite după această dată, potrivit datelor Fondului de Garantare a Ceditelor pentru IMM-uri, instituţia care gestionează garanţiile acordate de stat prin acest program.

„Extinderea programului Prima casă este o iniţiativă foarte bună, când sunt fonduri suplimentare în piaţă este foarte bine, dar să nu ne aşteptăm la o explozie a numărului de achiziţii. Dacă Prima casă a abordat seg­mentul de first-time buyers (cei care îşi cumpără o casă pentru prima oară - n.red.), noua măsură se va adresa celor cunoscuţi sub denumirea de upgraders (cei care se mută într-o locuinţă mai mare decât cea în care locuiesc – n.red.)“, afirmă Gabriel Voicu, di­rector al diviziei New Homes în cadrul Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Voicu mai spune că ponderea locuinţelor noi în achiziţiile făcute prin Prima casă a crescut în ultimii trei ani, iar anul acesta tendinţa va fi similară. 

„Ponderea locuinţelor noi în cadrul achiziţiilor a crescut nu doar pe programul Prima casă, ci şi în general. Însă apartamentele vechi încă au unele avantaje în faţa celor noi, aşa cum este locaţia, spre exemplu. Ne aşteptăm însă ca dezvoltatorii să vină cu oferte adaptate, astfel încât poate în următorii ani ponderea locuinţelor noi să fie majoritară în achiziţii“, consideră Voicu.

De asemenea, Antoanela Comşa, director general al companiei West Development, parte a grupului Gran Via, nu se aşteaptă ca extinderea programului Prima casă să impulsioneze în mod semnificativ vânzările de locuinţe noi. „În prezent, principala diferenţă între un credit ipotecar şi Prima casă este valoarea avansului, iar cine are deja o casă şi vrea să o vândă pentru a se muta într-o locuinţă mai mare poate aplica direct pentru un credit ipotecar, în condiţiile în care cu siguranţă va avea avansul din vânzarea primei case. În concluzie, e discutabil ce impact va avea această măsură, dar nu cred că va impulsiona vânzările de locuinţe noi“, spune Comşa. Ea adaugă că trendul achiziţiilor de locuinţe noi va fi totuşi în uşoară creştere anul acesta datorită faptului că în piaţă se construieşte foarte mult, iar mulţi dezvoltatori încearcă să se încadreze în condiţiile Progra­mului Prima casă clasic.

Spre exemplu, în primele trei trimestre ale anului trecut s-au finalizat peste 5.600 de locuinţe în zona Bucureşti-Ilfov, peste nivelul de locuinţe terminate în întreg anul 2013, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică. „Se vor cumpăra locuinţe noi pentru că oamenii preferă să plătească 5-10.000 de euro în plus la un apartament de 3 camere ştiind că vor plăti mai puţin la utilităţi comparativ cu o locuinţă veche“. Comşa spune că până în prezent Gran Via a vândut 47 de apartamente din blocul pe care l-a finalizat anul trecut pe terenul fostei fabrici Frigocom din cartierul Militari al Capitalei, denumit Timişoara 58, iar dintre acestea circa 65% au fost vândute prin Prima Casă. Compania va mai finaliza anul acesta aproape 160 de apartamente în cadrul aceluiaşi proiect şi şi-a propus să vândă în medie 5-7 apartamente pe lună în 2015.

Pe de altă parte, Alina Necula, directorul de marketing şi v“nzări al dezvoltatorului rezidenţial Adama Group, nu se aşteaptă ca la schimbări majore anul acesta faţă de 2014 în ceea ce priveşte achiziţiile de locuinţe noi. „Singura măsură care ar putea depotrivă dinamiza şi dinamita sectorul rezidenţial ar fi trecerea exclusivă la un program dedicat exclusiv locuinţelor noi, de tipul «Noua Casă». O astfel de măsură ar veni şi în susţinerea unui sector rezidenţial nou care ar putea să aducă, automat, noi investiţii în România“, spune Alina Necula.

Potrivit celor mai recente date, Adama a construit p“nă în prezent în România ceva mai mult de 1.600 de apartamente şi mai are spre vânzare în jur de 450 de unităţi. Proiectele cu cele mai bune vânzări ale Adama, dezvoltator deţinut de grupul austriac Immofinanz, sunt Copou Bellevue din Iaşi şi noile blocuri ale ansamblurilor Edenia şi Optima din cartierul bucureştean Titan. Dacă în cazul proiectului din Iaşi, ponderea achiziţiilor prin Prima Casă a fost de doar 5% în 2014, în contextul în care este vorba de un ansamblu rezidenţial premium, în schimb 75% din locuinţele vândute de Adama în zona Titan anul trecut au fost realizate prin programul Prima Casă.

Băncile vor putea acorda peste 30.000 de credite imobiliare prin programul Prima casă anul acesta, având în vedere că guvernul va aloca un plafon de 2,5 miliarde de lei în 2015. Din acest plafon pot fi acordate credite de 5 miliarde de lei, având în vedere că statul garantează doar jumătate din fiecare împrumut.

Anul trecut s-au vândut circa 25.000 de credite prin programul Prima Casă, cu o valoare de 4 miliarde de lei, potrivit datelor Fondului de Garantare a Ceditelor pentru IMM-uri. Prin programul Prima casă s-au acordat în total circa 130.000 de credite în ultimii cinci ani şi jumătate.

Primele credite Prima casă au fost acordate în vara anului 2009. Majoritatea finanţărilor garantate, respectiv 32%, au o valoare de până la 30.000 de euro, iar un sfert au o valoare de peste 50.000 de euro. Aproape o cincime sunt cuprinse între 30.000 şi 40.000 de euro, potrivit fondului de garantare. 

Jumătate din clienţi au achiziţionat un imobil cu două camere, iar o treime din aceştia s-au orientat către imobilele cu trei camere. Fondul de garantare menţionează că se observă o tendinţă de creştere a ponderii imobilelor cu trei camere în detrimentul imobilelor cu o cameră. Garsonierele şi locuinţele cu patru camere şi peste au fost preferate în proporţie de 11%, respectiv 6% din cei care au apelat la program. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO