ZF 24

Ce spunea anul trecut Sorin Grindeanu, propunerea PSD pentru funcţia de prim-ministru, despre privatizare Poştei: Perioada de El Dorado din România de după '90 s-a încheiat

Ce spunea anul trecut Sorin Grindeanu, propunerea PSD...
28.12.2016, 18:08 888

"Noi, ca stat, ne-am respectat scadenţarul, în sensul că, în 2010, Poşta Română şi alte societăţi - CFR Marfă, Oltchim, nu mai intru în amănunte - erau trecute pe lista cu societăţile spre privatizare. A existat o ofertă neangajantă (în cazul Poştei, n.r.), care, din punctul nostru de vedere, a fost nerealistă (...). La termenul limită, cel din 15 septembrie, trebuia să existe o ofertă angajantă. Nu a fost depusă, ceea ce înseamnă, din punctul nostru de vedere, că procesul de privatizare a fost încheiat, noi respectându-ne ceea ce ne-am angajat în faţa Comisiei Europene", a spus Sorin Grindeanu, marţi, la International Digital Forum, răspunzând unor întrebări puse de jurnalişti.

Oferta neangajantă pentru preluarea a 51% din acţiunile Poştei a venit din partea companiei belgienă bpost, care nu a depus însă şi o ofertă angajantă.

"Modul în care au înţeles (reprezentanţii bpost, n.r.) valoarea acestei companii, din punctul meu de vedere, a fost dezamăgitor. Perioada de El Dorado în România de după anii '90 s-a cam încheiat. De aceea, într-un final poate, faptul că o să aşteptăm inclusiv să vedem indicatorii economici ai Poştei - pentru că anul trecut a terminat pe profit; se profilează acelaşi lucru anul acesta - schimbă strategia", a spus Grindeanu.

El a precizat că Poşta Română nu mai este pe pierdere, aşa cum a fost în anii 2010-2011, ci este o companie care, sub un management bun, s-a echilibrat şi a înregistrat profit anul trecut.

"Asta schimbă şi datele şi face mai atractivă această companie. Există şi minusuri, compania are nevoie de foarte multe upgradări de servicii. Dar o să vedem, când se va lua decizia", a spus Grindeanu.

Pe de altă parte, întrebat cine va conduce Poşta Română, având în vedere că actualul şef al companiei, Alexandru Petrescu, ar urma să preia conducerea Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), ministrul a evitat un răspuns clar.

"Eu nu ştiu (ca Alexandru Petrescu, n.r.) să se fi dus deja (la ANCOM, n.r.). Hai să vedem ceea ce se va întâmpla. E o întreagă procedură, dacă acest lucru se va întâmpla, probabil că o să ştim în perioada imediat următoare", a spus Grindeanu.

După expirarea termenului de depunere a ofertei angajante pentru Poşta Română, Guvernul a anunţat că va reanaliza procesul de privatizare a companiei.

Compania de stat a încheiat anul 2014 cu un profit de 5 milioane de euro, după cinci ani de pierderi. Pentru 2015, compania ţinteşte menţinerea în marja de profit, concomitent cu implementarea unui plan de investiţii în valoare de peste 55 de milioane de lei (12,3 milioane de euro), strategie care va continua şi în 2016.

În primele şapte luni ale anului, Compania Naţională Poşta Română a înregistrat un profit net de 18,3 milioane de lei (4,13 milioane de euro), la venituri de 655 milioane lei (147 milioane euro).

Compania se aşteaptă să raporteze în acest an un profit brut de 1,6 milioane lei, în scădere cu 95,7% faţă de câştigul de anul trecut, în condiţile în care anticipează că va înregistra un profit de doar un leu din fiecare 1.000 de lei obţinuţi ca venituri.

Poşta Română este deţinută de statul român, prin Ministerul pentru Societatea Informaţională, în proporţie de 75%, şi de Fondul Proprietatea (FP) în proporţie de 25%. Compania deţine cea mai mare reţea de distribuţie la nivel naţional, însemnând peste 80% din totalul subunităţilor poştale care operează, în prezent, în România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO