ZF 24

Cea mai citită ştire din Bloomberg: OTP vinde divizia din România a băncii către Banca Transilvania. ZF a anunţat de la finalul anului trecut intenţia OTP de a vinde către BT

Cea mai citită ştire din Bloomberg: OTP vinde divizia...

Autor: Andrei Şerbănescu

23.01.2024, 12:54 903

OTP Bank Nyrt, cel mai mare creditor din Ungaria, este pe cale să vândă unitatea sa din România către Banca Transilvania SA în primul trimestru al anului, potrivit unor persoane familiare cu discuţiile, raportează Bloomberg.

Un acord ar putea fi anunţat în curând, au declarat două surse, în timp ce o a treia a spus că acordul va fi anunţat înainte de sfârşitul primului trimestru. Persoanele au cerut să fie păstrate sub rezerva anonimatului, întrucât calitatea informaţiilor oferite rămâne confidenţială.

OTP şi Banca Transilvania, cel mai mare creditor din România, s-au apropiat de un acord după ce directorii lor executivi s-au întâlnit săptămâna trecută, potrivit persoanelor menţionate. Discuţiile sunt în curs de desfăşurare de la sfârşitul anului trecut, când Banca Transilvania a apărut ca ultimul ofertant rămas în discuţiile pentru achiziţionarea unităţii. Firma de brokeraj Concorde, cu sediul la Budapesta, a evaluat afacerea la 350 de milioane de euro (381 de milioane de dolari).

Reprezentanţii OTP şi ai Băncii Transilvania au refuzat să comenteze.

OTP, care a devenit una dintre cele mai mari bănci din Europa Centrală şi de Est după o serie de achiziţii, a decis să îşi vândă activitatea din România ca parte a unei strategii de cesionare a unităţilor cu o cotă de piaţă mai mică.

Afacerea în cauză reprezintă cea mai recentă tranzacţie bancară în curs de realizare în România, care se află pe un val de achiziţii, deoarece creditorii din Europa de Vest încearcă să se extindă în regiune pentru a profita de creşterea economică a ţării. 

În octombrie, UniCredit SpA a convenit să cumpere unitatea locală a Alpha Bank, împreună cu o participaţie în cadrul creditorului grec. Intesa Sanpaolo SpA este, de asemenea, în curs de achiziţionare a First Bank din România de la proprietarul său cu capital privat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO