ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

14.01.2010, 20:21 12

1. Proiectul Legii bugetului de stat pe 2010, adoptat deParlament. Bugetul de stat a fost adoptat in urma cucateva minute de parlamentari, el fiind votat cu 192 de voturipentru si 138 impotriva in conditiile in care parlamentarii PSD siPNL au renuntat la cele 3000 de amendamente care mai erau dediscutat.

2. Vladescu scoate "microintreprinderile" din CodulFiscal. Microintreprinderile vor fi impozitate din acestan la fel ca orice firma, prin aplicarea cotei de 16% pe profit saua impozitului minim, fara a mai putea opta pentru impozitul de 3%pe venit, intrucat prevederea care stipula aceasta optiune nu a maifost prelungita, a declarat joi ministrul Finantelor SebastianVladescu.

Pana sfarsitul anului trecut, microintreprinderile au beneficiatde un regim special de impozitare, care le permitea sa opteze intreplata impozitului pe profit si plata unui impozit pe venit, care acrescut progresiv in ultimii ani pana la 3% din venituri.

Renuntarea la impozitul de 3% pe venitul microintreprinderiloreste inca o dovada ca bugetul pentru 2010 nu contine nicio masuracare sa sprijine mediul de afaceri si inseamna un alt pas spredesfiintarea micilor afaceri, dupa aplicarea impozitului minim,sustin reprezentantii patronatelor citati de Mediafax.

"Ministerul Finantelor nu a facut nicio evaluare sa vada catedin cele 700.000-800.000 firme inregistrate in Romania suntmicrointreprinderi si cat incaseaza prin aplicarea impozitului de3%, bani pe care ii lua sigur.

Asa bagam pe cheltuieli tot, iar cei care intreaba contabilulvor plati zero lei la buget, iar cei care nu, vor plati 16% peprofit, deci bugetul pierde astfel", a declarat, joi, CristianParvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri dinRomania.

3. Leul pierde teren dupa patru sedinte consecutive deapreciere. Moneda nationala a facut al doilea pas inapoiin fata euro anul acesta, cursul anuntat de BNR la ora 13:00 urcandcu 0,71 bani, la 4,1286 lei/euro. Banca centrala a anuntat miercurio referinta de 4,1215 lei/ euro, cea mai buna cotatie a leului dinultimele noua luni.

4. Deprecierea leului a dus la caderea vanzarilorCarrefour in Romania cu 4,6% pentru 2009. VanzarileCarrefour in Romania au scazut in 2009 fata de 2008 cu 4,6%, la1,13 miliarde euro, in principal ca urmare a deprecierii monedei deschimb. Neluand in considerare evolutia cursului leu/euro,vanzarile companiei in Romania au crescut cu 9,4%.

In ultimul trimestru al anului, vanzarile pe piata romaneasca auscazut cu 12%, de la 370 milioane euro, la 326 milioane euro.Excluzand deprecierea leului, vanzarile retailerului au coborat cu2,1% fata de acelasi trimestru al anului 2008.

5. Heineken inchide fabrica de bere din Hateg si daafara 98 de oameni. Heineken Romania, al doilea producatorde bere din Romania dupa cifra de afaceri din 2008, a decis sainchida fabrica de bere din Hateg, judetul Hunedoara si sadisponibilizeze 98 de angajati. "Decizia de a transfera productiade la Hateg catre celelalte fabrici a fost luata dupa o analizafoarte atenta a tuturor optiunilor, tinand cont de interesulintregii companii si al tuturor angajatilor sai", a declarat JanDerck van Karnebeek, general manager Heineken Romania.

Compania are 1100 de angajati.

La fabrica de bere din Hateg s-a produs in principal bereaHategana, iar berile Bucegi si Golden Brau au fost produseocazional. Aceste beri vor continua sa fie produse in cele 4fabrici ale Heineken Romania - Miercurea Ciuc, Targu Mures, Craiovasi Constanta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO