ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

12.07.2010, 19:16 16

1. Preşedintele CA al BănciiTransilvania, deferit justiţiei pentru acuzaţii de manipulare apieţei de capital. Preşedintele Consiliului deAdministraţi al Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, alături dealţi trei bancheri, a fost deferit justiţiei pentru manipulareapieţei de capital, în legătură cu modul de tranzacţionare aacţiunilor băncii, din care s-a obţinut un profit ilicit de aproape200.000 de lei. Horia Ciorcilă a declarat că acuzaţiile aduse deprocurori sunt nefondate. "Am fost informat de către DIICOT Clujcă, împreună cu alte persoane am fost trimis în judecată pentrupresupuse activităţi de manipulare a pieţei de capital. Consideracuzaţia complet nefondată, nu am făcut nimic ilegal, nimic care săcontravină legislaţiei în domeniu şi voi acţiona pe toate căilelegale pentru a dovedi acest lucru. Sunt convins că rezultatelefinale ale acestui demers juridic îmi vor da dreptate", a declaratHoria Ciorcilă.

2. Tribunalul Bucureşti admite cererea de intrare îninsolvenţă a Impact. Compania Impact Developer &Contractor (IMP), controlată de omul de afaceri Dan Ioan Popp, estela un pas de a intra în insolvenţă, după ce Tribunalul Bucureşti aadmis joi cererea de deschidere a insolvenţei solicitată în lunaianuarie de firma Romconstruct Ploieşti, pentru o datorie de 1,3milioane lei. Dezvoltatorul imobiliar, unul dintre cei mai mariconstructori de locuinţe de după 1990, va face recurs la deciziainstanţei.

3. Inflaţia anuală a scăzut uşor în iunie, la 4,38%,după o creştere lunară a preţurilor de 0,16%. Preţurile deconsum au înregistrat o creştere lunară uşoară de 0,16% în iunie,iar rata anuală a inflaţiei a scăzut uşor, de la 4,42% în mai la4,38%, în condiţiile ieftinirii mărfurilor alimentare pentru a doualună consecutiv, potrivit datelor publicate luni de InstitutulNaţional de Statistică. Pe componente, creşterea preţurilor diniunie a fost determinată în mare parte de servicii, ale cărortarife au urcat cu 0,57% faţă de luna precedentă, în condiţiiledeprecierii leului faţă de euro, dar şi de scumpirea mărfurilornealimentare în medie cu 0,16%.

4. Ionuţ Dumitru, ales preşedinte al Consiliuluifiscal. Economistul - şef al Raiffeisen Bank, IonuţDumitru, a fost ales cu majoritate de voturi preşedinte alConsiliului fiscal, iar în funcţia de vicepreşedinte a fost alesreprezentantul BNR, Răzvan Stanca. Consiliul fiscal s-a reunit lunipentru a-şi desemna preşedintele şi vicepreşedintele, potrivit unuicomunicat al autorităţii.

5. Trezoreria a reuşit să împrumute doar 89 mil. lei lao dobândă de 7% pe an. Trezoreria a reuşit luni să plasezecertificate cu maturitatea de un an în valoare de numai 89 demilioane de lei (21 mil. euro), faţă de un volum planificat de 750de milioane de lei, în condiţiile în care a respins toate ofertelede cumpărare la randamente mai mari de 7% pe an. Titlurile au fostplasate la un randament mediu de 6,99% pe an, în creştere uşoarăfaţă de nivelul de 6,85% pe an, stabilit la licitaţia similarăderulată la sfârşitul lunii iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO