ZF 24

Cele şase companii antreprenoriale care au făcut parte din portofoliul Morphosis Capital Fund I în 2023 au încheiat anul cu o cifră de afaceri combinată de 100 de milioane de euro, în creştere cu 49%

Cele şase companii antreprenoriale care au făcut parte...

Autor: Roxana Rosu

14.03.2024, 10:08 599

Cele şase companii antreprenoriale care au făcut parte din portofoliul Morphosis Capital Fund I în 2023 au încheiat anul cu o cifră de afaceri combinată de 100 de milioane de euro, în creştere cu 49% faţă de 2022, a anuntat joi fondul.

De asemenea, nivelul EBITDA s-a majorat cu 52% a nivelului EBITDA comparativ cu anul precedent.

Morphosis Capital Cooperatief UA este un fond de private equity înfiinţat în anul 2018 de patru antreprenori români, Simona Gemeneanu, Gabriela Dumitru, Dragoş Petre şi Andrei Gemeneanu. Portofoliul actual include companii antreprenoriale  DocProcess, Medima Health, EMI, Cronos Med şi Stay Fit Gym, fondul realizând, în 2023, primul exit integral prin vânzarea participaţiei sale minoritare în Clinicile Dentare Dr. Leahu.

Fondul European de Investiţii (FEI), principala platformă de finanţare pentru IMM-urile europene, cofinanţat prin Programul Operaţional Regional, este investitorul principal al Morphosis Capital, în timp ce fondatorii sunt cofinanţatori

„Companiile din portofoliul primului nostru fond au continuat în 2023 procesul de consolidare şi extindere pe pieţele în care activează, depăşirea pragului de 100 de milioane de euro a cifrei de afaceri combinate reprezentând o bornă importantă pentru Morphosis Capital. Creşterea înregistrată în 2023 a fost, în principal, organică, urmare a faptului că în nişele în care activează companii precum Medima Health, Cronos Med şi Stay Fit Gym, oportunităţile de achiziţionare a unor jucători locali sunt destul de limitate, pieţele fiind extrem de fragmentate. În acest mod, companiile din portofoliul nostru au capacitatea de a se dezvolta şi a-şi creşte rapid cota de piaţă, oferind accesul la servicii de sănătate de înaltă calitate unui număr tot mai mare de persoane”, a declarat Andrei Gemeneanu, Managing Partner al Morphosis Capital.

Valoarea economică generată şi reinvestită în economie de către companiile din portofoliul Morphosis Capital Fund I s-a ridicat în 2023 la 84,5 milioane de euro. Acest indicator calculat conform standardelor Global Reporting Initiative (GRI) include salarii plătite, investiţii în dezvoltare, contribuţii către stat, comunitate, parteneri, furnizori, precum şi bănci şi investitori.

Numărul angajaţilor cu normă întreagă din cele şase entităţi a crescut de la 952 la începutul anului trecut la 1.139 de angajaţi.

Companiile au continuat procesul de dezvoltare, cu un total de 19 de extinderi organice şi trei achiziţii de tip bolt-on. Astfel, Medima Health a deschis şase noi clinici, DocProcess a continuat să îşi consolideze prezenţa în Franţa, în timp ce EMI a realizat achiziţia unei companii din România. De asemenea, Cronos Med a inaugurat două noi clinici, iar Stay Fit Gym şi-a extins reţeaua cu 13 săli de fitness.

„2023 a marcat intrarea într-o nouă etapă pentru companiile din portofoliul nostru, care se apropie de maturitate, fapt evidenţiat şi de exit-urile realizate anul trecut, cel integral din Clinicile Dentare Dr. Leahu şi cel parţial din EMI. Alături de ceilalţi trei Parteneri, am pornit Morphosis de la zero, perspectivă care ne face să ne raportăm la business, în primul rând, ca antreprenori, mai curând decât ca investitori, iar această viziune se reflectă inclusiv asupra modului în care abordăm deciziile referitoare la companiile din portofoliu. Astfel, obiectivul nostru este ca acestea să devină lideri naţionali şi internaţionali în industriile în care activează, iar în acest scop, rămânem deschişi oportunităţilor de a dezvolta companiile, inclusiv prin atragerea de noi investitori”, a adăugat Andrei Gemeneanu.

Morphosis Capital Fund I Cooperatief UA a fost lansat în decembrie 2018, cu un capital subscris de 50 de milioane de euro şi un plan de investire a capitalului în companii antreprenoriale româneşti din domenii precum sănătate şi wellness, tehnologie, producţie industrială şi servicii B2B

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO