• Leu / EUR4.9454
  • Leu / GBP5.7743
  • Leu / USD4.8344
ZF 24

Centru medical amendat după ce a transmis unui angajator rezultatele testului HIV făcut unei tinere. Tânăra a fost concediată în urma rezultatului

Centru medical amendat după ce a transmis unui angajator rezultatele testului HIV făcut unei tinere. Tânăra a fost concediată în urma rezultatului

Autor: Cătălin Legănel

16.12.2011, 11:55 1663

Un centru medical din Constanţa a fost amendat cu 200.000 de lei de către Direcţia de Sănătate Publică după ce a transmis unui angajator rezultatele testului HIV făcut unei paciente fără ca aceasta să ştie, ea cerând doar o testare TBC, iar în urma rezultatului tânăra a fost concediată.

Potrivit reprezentanţilor DSP Constanţa, o tânără de 20 din Constanţa, care lucrează la un local, a mers la Centrul Medical Cermed din Constanţa pentru a-şi face analiza VDRL - test de depistare a sifilisului, şi o testare TBC, necesare la angajare, însă reprezentanţii laboratorului au decis, fără să o anunţe ori să-i ceară consimţământul, să-i facă şi testul HIV/SIDA.

Ulterior, rezultatele testului, făcut fără ca aceasta să ştie şi fără să fi fost consiliată înainte şi după testare, conform legii, de către angajaţii laboratorului, nu au ajuns în posesia ei, fiind trimise, prin intermediul unei colege, direct angajatorului, iar acesta a dat-o afară pe tânără fără explicaţii.

Prin intermediul Asociaţiei Române Anti-SIDA (ARAS) Constanţa, tânăra a sesizat DSP, care, la rândul ei, a făcut un control la Centrul Cermed.

Reprezentanţii DSP au constatat că recepţionera de la centrul medical a înmânat rezultatele testului HIV altei persoane decât celei căreia i se prelevase sânge pentru analize şi fără a o legitima pe persoana respectivă.

"Am fost sesizaţi de ARAS şi am început o anchetă la centrul medical. Am verificat o serie de documente, reieşind că nu există consimţământul tinerei pentru a i se recolta probe de sânge pentru testarea HIV/SIDA şi nici nu se ştie cui a fost dat buletinul respectiv de analize", a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, directorul DSP Constanţa, Constantin Dina.

În plus, conform buletinului de analize care a intrat în posesia DSP, rezultatul testului HIV/SIDA este incert, astfel că nici măcar nu se poate spune dacă tânăra este sau nu infectată HIV.

"Centrul medical ar fi trebuit să trimită pacienta la DSP pentru ca testarea să fie repetată, probele fiind trimise la Bucureşti", a mai spus Constantin Dina.

În urma problemelor constatate, privind încălcarea procedeelor şi protocoalelor privind respectarea confidenţialităţii diagnosticului şi a consimţământului pacientului, reprezentanţii DSP Constanţa au decis să amendeze laboratorul cu 200.000 de lei.

Tânăra a fost îndrumată să depună o plângere şi la Inspectoratul Teritorial de Muncă şi la Colegiul Medicilor, unde există o comisie de avizare a laboratoarelor.

La rândul său, directoarea Centrului Medical Cermed, Iuliana Bara, a precizat că testarea HIV/SIDA s-ar fi făcut la solicitarea angajatorului, care ar fi însoţit-o pe femeie la laborator, iar rezultatul testului a fost incert.

Ea mai spune că, deşi înmânarea rezultatelor analizelor se face numai pe bază de carte de identitate, nu se ştie cum setul respectiv a ajuns la altă persoană, iar în acest sens va fi făcută o anchetă.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9454
Diferență: 0,0101
Ieri: 4.9449
Azi: 4.8344
Diferență: 0,5324
Ieri: 4.8088
Azi: 5.7743
Diferență: -0,1763
Ieri: 5.7845
Azi: 4.9860
Diferență: 0,1808
Ieri: 4.9770