ZF 24

​Cine îşi va mai permite un credit ipotecar după creşterea avansului? Va fi urmat exemplul Raiffeisen de a majora avansul şi de alte bănci locale?

​Cine îşi va mai permite un credit ipotecar după...

Autor: Liviu Popescu

27.01.2016, 18:44 6858

Raiffeisen Bank, care a decis recent să majoreze avansul pentru creditele imobiliare în euro la 40%, va cere unui client care doreşte să contracteze un astfel de credit cu o valoare de 60.000 de euro (echivalentul a 272.000 de lei) un avans de 24.000 de euro (109.000 lei). Până recent, banca practica un avans de 15%, adică 9.000 de euro.

Pentru creditele imobiliare avansul a fost majorat până la 35%, astfel că pentru un credit imobiliar de valoare medie, respectiv 180.000 de lei, banca va solicita clientului o sumă de 63.000 de lei.

La alte bănci avansul solicitat în cazul unui credit imobiliar standard este de 15%, respectiv 27.000 de lei pentru un credit imobiliar de valoarea celui de mai sus.

Creditul are o dobândă fixă pe cinci ani, de la 5,25% dacă clientul îşi încasează venitul într-un cont deschis la bancă.

Reprezentanţii băncii susţin că împrumuturile acordate prin programul Prima casă nu au fost modificate, avansul solicitat de bancă rămând la 5%.

Raiffeisen Bank a decis să ia această măsură chiar înainte de reluarea discuţiilor legate de legea dării în plată.

“Valoarea maximă finanţată din valoarea imobilelor aduse în garanţie: până la 65% pentru credite în lei şi până la 60% pentru credite în euro”, se arată pe site-ul instituţiei pentru creditul imobiliar Casa Ta.

Tot Raiffeisen este instituţia de credit care a decis anul trecut să elimina din oferta sa depozitele la o lună pentru a încuraja economisirea pe termen lung. Şi acea măsură, ca şi cea de majorare a avansului nu au fost anunţate prin communicate de presă, banca alegând să modifice pe site-ul propriu.

Râmâne de văzut dacă şi alte bănci din sistem vor urma exemplul Raiffeisen şi vor decide să majoreze avansul pe care îl cer pentru creditele imobiliare standard având în vedere statutul incert al legii dării în plată, lege contestată vehement de bancheri. De altfel bancherii au atras atenţia că vor majora avansul pentru creditele imobiliare dacă legea va fi promulgată.