ZF 24

Ciprian Pahonţu, şeful Romsilva: „În primele 9 luni s-a tăiat ilegal 36.000 metri cubi de lemn din fondul forestier proprietatea statului”

Ciprian Pahonţu, şeful Romsilva: „În  primele 9 luni...

Autor: Roana Rotaru

27.12.2016, 07:00 1038

Ciprian Pahonţu, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, instituţia care administrează pădurile statului, spune că a observat o scădere a tăierilor ilegale de lemn în ultima perioadă, datorită înăspririi pedepselor, dar şi datorită noilor instrumente folosite pentru urmărirea masei lemnoase, precum aplicaţiile mobile „Inspectorul Pădurii” sau „Radarul Pădurilor”, care permit populaţiei să verifice direct în sistem legalitatea unui transport de lemne.

 „Nu avem încă situaţia la 12 luni, însă la 9 luni avem din fondul forestier proprietatea statului 36.000 metri cubi de lemn tăiat ilegal. Ca să vă formaţi o imagine, acest lucru înseamnă undeva la 0,4-0,5% din lemnul pe care îl punem noi pe piaţă, evaluaţi conform regulamentului de pază în vigoare. La nivel anual media este undeva între 40- 60.000 metri cubi de lem tăiat ilegal. Strict în ultima perioadă, am obseravat o scădere a a tăierilor ilegale, datorită măsurilor luate la nivel de legislaţie. S-au înăsprit foarte tare contavenţiile prin ordonanţa 51/2016,  iar coroborat cu folosirea aplicaţiilor Inspectorul Pădurii şi Radarul Pădurilor, toate au făcut ca partea de tăiere ilegală să scadă foarte mult”, a declarat Ciprian Pahonţu în cadrul unei conferinţe de presă, ce a avut loc la sediul Romsilva, la sfârşitul lunii decembrie.

Guvernul a adoptat săptămâna trecută, printr-o hotărâre de Guvern, reglementările referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare al acestora şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund, potrivit unui comumincat de presă emis de Executiv.

Conform noilor reglementări, ocoalele silvice vor avea posibilitatea să vadă în timp real toate transporturile de materiale lemnoase care se fac de pe teritoriul adminsitrat de ele, iar operatorii economici care deţin depozite de materiale lemnoase pot să utilizeze de la intrarea în vigoare a hotărârii toate informaţiile introduse în SUMAL pentru raportări interne. De asemenea, se elimină posibilitatea transporturilor multiple cu acelaşi act de provenienţă precum şi posibilitatea să fie create stocuri false în depozite.

Totodată, potrivit Guvernului, sistemul permite transparentizarea circuitului pe care îl parcurge lemnul din momentul marcării până la destinatar, oferind astfel informaţii necesare pentru monitorizarea a ceea ce se întâmplă în pădurile României. Actul normativ intră în vigoare la 120 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO