ZF 24

Colliers: 2023 s-a dovedit a fi un an decent pentru piata imobiliară. Piaţa industrială a rămas în prim-plan, iar zona rezidentială a început să îşi revină în semestrul doi, dar investitiile au scăzut semnificativ

Colliers: 2023 s-a dovedit a fi un an decent pentru piata...

Autor: Roxana Rosu

19.12.2023, 11:49 326

Piaţa imobiliară din România a avut un an ”decent” în 2023, cu activitate intensă în domeniul industrial şi revenirea tranzactiilor în zona rezidentială în al doilea semestru, pe fondul creşterii împrumuturilor ipotecare, în timp ce activitatea investiţională a scăzut semnificativ, arată o analiză a companiei de consultantă Colliers.  

„2023 a fost un an cu teme contrastante pentru piaţa imobiliară din România, cu veşti bune, dar şi mai puţin bune, o mare parte din tendinţele şi temele care s-au manifestat pe piaţă fiind anticipate de către consultanţii Colliers la începutul anului. Acum, cu aproximativ o lună înainte de lansarea raportului „Top 10 predicţii 2024”, credem că revizuirea raportului din acest an este un exerciţiu necesar de sinceritate, care ne şi permite să trecem în revistă anul care se încheie. În linii mari, temele pe care le-am evidenţiat s-au adeverit, iar 2023 s-a dovedit a fi unul decent pentru scena imobiliară locală”, punctează  Laurenţiu Lazăr, Managing Director la Colliers România.

Trecând în revistă prognozele pentru 2023, consultantii Colliers au continuat în cursul anului să observe o atenţie sporită acordată clădirilor verzi/eficiente din România, care vor continua probabil să beneficieze de o chirie din ce în ce mai mare în comparaţie cu proiectele imobiliare mai puţin vechi.

Pe de altă parte, predictiile legate de piata birourilor nu s-au îndeplinit întocmai.

„În ceea ce priveşte piaţa de birouri, ne-am grăbit uşor cu presupunerea că începe să se formeze o piaţă a proprietarilor. Deşi această ipoteză este încă valabilă pentru 2024 şi mai departe, în 2023 am văzut doar câteva zone cu un astfel de impuls, pentru că spaţiile din clădiri verzi bine-poziţionate care au fost foarte căutate au avut şi chirii mult mai mari decât în urmă cu un an şi jumătate. Creşterea de aproximativ 10% de la an la an a chiriilor solicitate pentru aceste birouri de clasa A reprezintă cea mai puternică dinamică pe care am văzut-o de dinainte de criza financiară globală din 2008. Mai mult, am putea vedea asemenea evoluţii la o scară mult mai largă, deoarece dezvoltatorii nu se arată dispuşi să accelereze planurile de construcţie, iar în 2024-2025 vom asista la un calendar de livrare foarte puţin încărcat”, spune  Laurenţiu Lazăr.

În rest, activitatea de închiriere de birouri rămâne acceptabilă, cu o cerere nouă pe piaţa de leasing din Bucureşti aproape de media ultimului ciclu, în timp ce cererea brută a crescut spectaculos, cel mai probabil la un nou maxim istoric, posibil în contextul în care companiile care au amânat unele decizii imobiliare, pe fondul pandemiei şi al creşterii muncii hibride, au trecut în sfârşit la acţiune.

Între timp, pentru sectorul industrial, Colliers a estimat atât o creştere a chiriilor, care este, de asemenea, una dintre cele mai serioase din ultimii ani, cât şi un an foarte puternic pentru activitatea de închiriere, de asemenea cu potenţial de un nou maxim istoric.

„Pentru tranzacţiile investiţionale, aşa cum era de aşteptat, a fost un an dificil. În condiţiile în care ratele dobânzilor s-au situat la un nivel ridicat, România a cunoscut o dinamică similară cu cea a altor pieţe, atât din Europa, cât şi din alte părţi ale lumii. Am anticipat că volumul pieţei investiţiilor imobiliare se va înjumătăţi, în comparaţie cu vârful de 1,2 miliarde de euro din 2022, şi se pare că am avut în mare parte dreptate. De asemenea, randamentele au continuat să crească, dar, aşa cum spuneam la începutul lui 2023, corecţia nu a fost foarte puternică", subliniază Managing Director-ul Colliers România.

Previziunile Colliers pentru piaţa de retail au fost relativ pozitive, compania subliniând că oamenii s-au întors în magazine, deşi comerţul electronic s-a impus la un nivel mai ridicat decât înainte de pandemie. Această tendinţă, dar şi faptul că România are o ofertă de spaţii comerciale relativ insuficientă în comparaţie cu alte ţări din regiune, a păstrat la un nivel ridicat interesul pentru proiecte noi. Un element esenţial pentru evoluţia sectorului de retail este faptul că puterea de cumpărare nu a scăzut foarte mult în ultimii doi ani. Mai mult, încă de la începutul lui 2023, creşterea salariilor a depăşit din nou inflaţia.

În mod similar, în contextul unui consum puternic, piaţa rezidenţială a început să-şi revină în ceea ce priveşte activitatea de tranzacţionare începând cu a doua parte a anului. Chiar dacă ratele dobânzilor nu au scăzut încă şi nu vor scădea decât posibil abia începând cu mijlocul lui 2024, consultanţii leagă revenirea creşterii creditelor ipotecare şi a interesului de cumpărare pe piaţa rezidenţială de ideea de stabilitate şi de perspectiva unor scăderi în viitor.

Pe piaţa de terenuri a fost un an în care cumpărătorii mai exigenţi au ţintit mai degrabă oportunităţi decât acumulări semnificative. Ca urmare, a fost o piaţă foarte segmentată, cu un interes puternic pentru terenuri excepţionale şi o activitate limitată în locaţii mai puţin speciale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO