ZF 24

CONAF: România a pierdut într-o lună mai multe joburi decât în 2008-2012. O soluţie pentru supravieţuirea economiei ar fi închiderea intermitentă a activităţilor

CONAF: România a pierdut într-o lună mai multe joburi...

Autor: Roxana Rosu

13.04.2020, 14:12 421

România a pierdut de la declanşarea stării de urgenţă peste un milion de locuri de muncă, potrivit datelor oficiale, mai multe decât în perioada 2008-2012, când au fost desfiinţate din cauza crizei financiare 700.000 de joburi, iar o soluţie pentru supravieţuirea economiei ar fi posibilitatea ca activităţile să fie închise intermitent, sunt de părere membrii Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin - CONAF.

“CONAF a propus o serie de măsuri cu scopul de a oferi o gură de oxigen antreprenorilor, respectiv acordarea unui pachet de stimulare în cuantumul valorii salariului mediu brut pentru fiecare angajat păstrat pe o perioadă de cel puţin 6 luni şi posibilitatea de închidere intermitentă a activităţilor economice. Acest model pe de o parte suprimă parţial efectele coronavirus şi în acelaşi timp, permite o activitate economică susţinută, deşi redusă. Trebuie pe cât posibil să reducem impactul negativ asupra economiei şi să ne asigurăm că după terminarea pandemiei ne putem continua activitatea. Cred că închiderea intermitentă poate asigura o opţiune viabilă pentru diminuarea efectelor negative din economie”, a declarat Cristina Chiriac, preşedinte CONAF.

Potrivit Ministerului Muncii, în ultima lună au fost suspendate 1,005 milioane contracte, din care peste 292.000 în industria prelucrătoare, peste 196.000 în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehicolelor şi motocicletelor, restul de peste 100.000 în hoteluri şi restaurante. Acestora li se adaugă 209.851 contracte de muncă încetate în comerţ, industrie prelucrătoare şi construcţii.

”Rămâne întrebarea, dacă după terminarea pandemiei toţi aceştia vor reveni în câmpul muncii sau măcar o parte din ei, mai ales că probabil vom asista la o nouă aşezare a claselor sociale, o realitate economică indubitabilă.”

Efectele economice ale pandemiei de coronavirus se resimt puternic la nivel global, iar Agenţia pentru Muncă din cadrul Naţiunilor Unite estimează că  în următoarele trei luni circa 195 milioane de locuri de muncă full-time vor dispărea. Avertismentul vine la distranţă de trei săptămâni de când Organizaţia Internaţională a Muncii estima o pierdere de locuri de muncă de circa 25 de milioane. Conform agenţiei, restricţiile impuse de către autorităţi pentru stoparea răspândirii pandemiei afectează 2,7 miliarde de muncitori, echivalentul a patru cincimi din forţa de muncă de la nivel mondial.

” Cu siguranţă economia mondială în general şi implicit economia României nu va mai arăta la fel, însă important este să fim pregătiţi să facem faţă noilor provocări. Lumea se schimbă şi o dată cu ea trebuie să ne schimbăm şi noi, economia ca sistem din care facem cu toţii parte. Trebuie să conştientizăm şi să vedem dincolo de azi, viitorul de mâine”, a adăugat Cristina Chiriac.

Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin este singura confederaţie din România ce reuneşte interesele femeilor antreprenor într-o structură închegată. CONAF are în componenţa sa, 2 federaţii, 6 patronate, 5 asociaţii şi 6 sucursale.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO