ZF 24

Conpet se transferă joia viitoare la prima categorie a bursei

Conpet se transferă joia viitoare la prima categorie a...

Autor: Stefan Musgociu

28.08.2013, 18:58 310

Acţiunile operatorului sistemului naţional de transport al produselor petroliere Conpet Ploieşti (COTE) vor fi transferate pe data de 5 septembrie de pe piaţa RASDAQ la Categoria I a Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Transferul vine la aproape un an de la decizia AGA în acest sens.

„Salutăm decizia companiei Conpet de a se transfera pe piaţa reglementată, devenind astfel mai vizibilă, mai transparentă şi accesibilă unei categorii mai largi de investitori“, a declarat, într-un comunicat, preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB, Lucian Anghel.

Compania a înregistrat în primul semestru un profit net de 25,8 milioane lei (5,8 milioane euro), în creştere cu 25,7% faţă de câştigul din aceeaşi perioadă a anului trecut. În acelaşi timp, cifra de afaceri a crescut cu 5,7%, de la 162,4 milioane lei la 171,8 milioane lei (39,1 milioane euro). De la anunţul privind aprobarea transferului de către ASF în urmă cu o săptămână, acţiunile Conpet au urcat pe piaţa RASDAQ cu 13,7% până în prezent.

După Transgaz şi Transelectrica, Conpet este a treia „perlă“ din energie pe care statul o listează pe bursă şi care ar putea să devină mai vizibilă pentru investitorii instituţionali, precum fonduri de pensii şi de asigurări, care vor putea să investească pentru prima dată în aceste titluri.

Conpet este cea mai mare companie listată pe piaţa RASDAQ, având o capitalizare de 83 mil. euro, şi avea la 30 iunie lichidităţi de 54 mil. euro.

Conpet este un monopol reglementat, ale cărui tarife de transport sunt stabilite de ANRM.

În ultimii cinci ani Conpet a distribuit către acţionari dividende în valoare cumulată de 140 de milioane de lei (circa 32 de milioane de euro).

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 29.08.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO