ZF 24

Consiliul Concurenţei: Preţurile medii ale alimentelor de bază au scăzut cu până la 49% în marile lanţuri de magazine în august comparativ cu iunie, cele mai mari reduceri fiind la fructe şi legume. Carnea de pui şi porc s-a ieftinit cu maxim 4%

Consiliul Concurenţei: Preţurile medii ale alimentelor...

Autor: Roxana Rosu

08.09.2023, 13:03 139

Preţurile medii ale alimentelor de bază vizate de ordonanţa de plafonare a adaosurilor comerciale au scăzut cu până la 49% în marile lanţuri de magazine în luna august comparativ cu luna iunie, potrivit datelor analizate de Consiliul Concurenţei, cele mai mari reduceri fiind la fructe şi legume.

Preţul mediu al prunelor a scăzut cu 49%, cel al strugurilor cu 47%, în timp ce roşiile, ceapa, ardeii galbeni, morcovii şi cartofii s-au ieftinit cu 31% până la 37%.

Din categoria lactatelor, preţul mediu al brânzei telemea este cu 16,3% mai mic, cel al iaurtului cu 10,5%, iar cel al laptelui cu 6,2%. Laptele este în continuare vizat de acordul voluntar de reducere a preţului cu 20%, implementat începând din luna mai.

Şi celelalte produse din coşul de consum, precum făina, pâinea, mălaiul, uleiul, ouăle şi zahărul, s-au ieftinit pe parcursul lunii august, dar şi carnea de pui şi porc. Exceptie face pulpa de porc cu os al cărei preţ a crescut uşor, cu 2%.

„În analizele realizate de-a lungul lunii august, am remarcat că în cea mai mare parte a magazinelor au fost implementate reduceri de preţuri la alimentele de bază. Am constatat că preţurile medii ale unor alimente au scăzut treptat, aici fiind vorba despre iaurt, mălai, carne de porc, ceapă, morcovi, ardei, prune şi struguri, dar există şi produse cum sunt pâinea, făina, ouăle, pentru care preţurile au fluctuat, situându-se, însă, sub preţul mediu al lunii iunie”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Pe 1 august 2023 a intrat în vigoare OUG care stabileşte măsuri temporare de combatere a creşterii excesive a preţurilor la 14 grupe de alimente de bază: pâine, lapte, brânză, iaurt, făină, mălai, ouă, ulei de floarea-soarelui, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeţi vrac şi zahăr.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO