ZF 24

Credite în lei mai ieftine şi noi tranzacţii cu bănci mici şi asigurători

Credite în lei mai ieftine şi noi tranzacţii cu bănci...

Autor: Razvan Voican, Sorin Pâslaru

06.01.2014, 00:06 1123

Scăderea vizibilă a dobânzilor la lei ar trebui să dea suficientă încredere pentru revenirea cererii de credite, însă marele obstacol în calea relansării pieţei rămâne digerarea volumului uriaş de neperformante.

BCR, cel mai mare creditor al economiei, este aşteptată să iasă din procesul de restructurare fără precedent şi să-şi reia locul pe piaţa finanţărilor, urmând să susţină avansul creditului în lei pe fondul scăderii dobânzilor.

Pe o piaţă a creditului privat care a resimţit anul trecut o scădere de aproape 5%, BCR a dat tonul, cea mai mare bancă arătându-se mai preocupată de rezolvarea problemelor interne decât de asumarea de riscuri în relaţiile cu clientela. Acţionarul majoritar Erste Group promite că în 2014 se vor vedea pe deplin efectele programului de restructurare care s-a prelungit pe mai mult de un an şi jumătate.

Austriecii şi-au tot reafirmat angajamentul faţă de economia României, rămâne însă ca acesta să fie probat printr-o nouă politică de creditare la BCR, după ce în ultimul an banca a lăsat numeroşi clienţi să se descurce cu oferte de la concurenţă, refuzând să prelungească linii de finanţare şi în acelaşi timp ţinându-se departe de piaţa refinanţărilor ca jucător activ. Teoretic BCR le-a lăsat spaţiu de manevră competitorilor, însă în final problemele sale au ajuns să bruieze întreaga piaţă, o cincime din activele bancare fiind concentrate în bilanţul BCR.

Relansarea creditării nu poate avea loc aşadar fără BCR, iar oficialii băncii afirmă că odată ce au încheiat reorganizarea pot trece la turarea motoarelor.

Bănci mici care nu mai pot conta pe susţinerea acţionarilor precum Marfin şi Millennium ar putea fi vândute, continuând seria tranzacţiilor începută cu RIB, ATE Bank şi Nextebank.

Finalul de an 2013 a adus în cele din urmă o rezolvare a situaţiei delicate a RIB, care a fost preluată de polonezii de la Getin Holding – marcând o premieră în structura pe naţionalităţi a acţionariatului de pe piaţa bancară locală. De asemenea, Piraeus a încheiat divizarea ATE Bank, partea sănătoasă a băncii fiind cumpărată de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu care urmează să o reboteze luna viitoare în Banca Română de Credite şi Investiţii. Anul bancar 2014 a debutat cu anunţul vânzării Nextebank către fondul de investiţii Emerging Europe Accession Fund (EEAF). Sub rezerva aprobării tranzacţiei de către BNR, ungurii de la MKB reuşesc astfel să iasă de pe piaţa românească, marcând un eşec total după şapte ani de când au intrat la fosta Romexterra. Criza a lovit banca în plin provocându-i pierderi din ce ce în mai mari, iar noua conducere instalată în 2010 nu a reuşit să o readucă pe linia de plutire. Rămâne de văzut cum va fi lipită banca de Patria Credit, instituţia financiară neban­cară aflată în portofoliul Axxess Capital care adminis­trează EEAF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO