• Leu / EUR4.9430
  • Leu / GBP5.7237
  • Leu / USD4.7005
ZF 24

Cresc tensiunile dintre SUA şi China: Presiunea Chinei asupra Taiwanului reprezintă o ameninţare pentru toate democraţiile lumii

Cresc tensiunile dintre SUA şi China: Presiunea Chinei asupra Taiwanului reprezintă o ameninţare pentru toate democraţiile lumii

Autor: Andrei Şerbănescu

31.03.2022, 11:54 266

Presiunea diplomatică şi militară a Chinei asupra Taiwanului reprezintă o ameninţare la adresa tuturor democraţiilor, iar Statele Unite se angajează să ajute insula să se apere în faţa ameninţărilor prezente, a declarat înaltul diplomat american din Taipei, potrivit Reuters.

Prezentă la un eveniment al Camerei de Comerţ americane din Taiwan, desfăşurat miercuri seară, Sandra Oudkirk, directorul Institutului American din Taiwan, care se ocupă de relaţiile în absenţa legăturilor diplomatice formale, a declarat că gestionarea diferenţelor dintre SUA şi China prezintă o serie de „provocări distincte”.

„Comportamentul din ce în ce mai agresiv al RPC nu este nicăieri mai evident decât în ​​raport cu Taiwan, unde RPC a continuat să exercite presiuni militare, diplomatice şi economice”, a declarat Oudkirk.

„Activităţile militare provocatoare ale RPC în apropiere de Taiwan sunt destabilizatoare, subminând pacea şi stabilitatea regională”, a adăugat Oudkirk, la evenimentul la care a participat şi preşedintele Taiwanului Tsai Ing-wen.

„Eforturile continue ale Beijingului de a sufoca spaţiul internaţional al Taiwanului, de a face presiuni asupra partenerilor săi şi de a interveni în sistemul democratic din Taiwan reprezintă o ameninţare pentru toate democraţiile”.

China susţine că Taiwanul guvernat democratic este propriul său teritoriu, intensificându-şi, în ultimii doi ani, presiunea militară şi diplomatică pentru a afirma aceste pretenţii.

Statele Unite sunt cel mai important susţinător internaţional şi furnizor de arme al Taiwanului, fapt care generează fricţiuni constante între Washington şi Beijing.

Oudkirk a declarat că, pentru a consolida rolul Taiwanului ca partener regional de securitate, Statele Unite rămân angajate să ajute Taiwanul „să-şi menţină capacitatea de a descuraja agresiunea şi de a se apăra în faţa ameninţărilor prezente”.

„Avem un interes comun şi constant pentru pace şi stabilitate în strâmtoarea Taiwan. Considerăm acest lucru esenţial pentru securitatea şi stabilitatea regiunii Indo-Pacificului şi suntem profund îngrijoraţi de eforturile Chinei de a submina această stabilitate”.

Taiwan respinge pretenţiile de suveranitate ale Chinei şi spune că numai oamenii insulei îşi pot decide propriul viitor.

Statele Unite au lucrat cu Taiwanul pe lanţurile de aprovizionare, insula fiind un mare producător de semiconductori.

Oudkirk a spus că ambele părţi lucrează la diversificarea lanţurilor de aprovizionare şi la facilitarea investiţiilor în sectoare cheie precum cipurile, vehiculele electrice, securitatea cibernetică, 5G şi energia regenerabilă.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9430
Diferență: -0,0546
Ieri: 4.9457
Azi: 4.7005
Diferență: 0,6208
Ieri: 4.6715
Azi: 5.7237
Diferență: -0,0367
Ieri: 5.7258
Azi: 4.9319
Diferență: 0,793
Ieri: 4.8931