ZF 24

Cu ce vine 2019: alegeri europene, prezidenţiale, festivalul Enescu, gaz din Marea Neagră, 3 hoteluri noi în Bucureşti, alegeri la BNR şi al doilea model Ford la Craiova

Cu ce vine 2019: alegeri europene, prezidenţiale,...
08.01.2019, 00:07 3396

IANUARIE

♦ Alro Slatina, prima companie listată care a implementat plata trimestrială a dividendelor, începe plata către acţionari a rezultatelor la nouă luni din 2018. Acţiunile companiei ar putea fi incluse în structura indicelui principal BET.

♦ 8 ianuarie: Şedinţa Consiliului de Administraţie al BNR pe probleme de politică monetară. Decizie de politică monetară.

♦ 11 ianuarie: INS publică date provizorii privind PIB-ul în T3 2018.

FEBRUARIE

♦ Companiile listate la Bucureşti încep sezonul raportărilor financiare aferent rezultatelor pe 2018, ceea ce va oferi investitorilor oportunitatea de a-şi balansa portofoliile pentru a se orienta către emitenţii care ar putea oferi dividende cu un randament ridicat. Pe baza tiparului din anii anteriori, indicii bursieri ar putea să accelereze în această perioadă.

♦ 6 februarie: OMV Petrom îşi anunţă rezultatele anuale pe 2018, primele rezultate anuale de la numirea Christinei Verchere în funcţia de CEO al companiei. OMV Petrom ar trebui să anunţe anul acesta decizia finală de investiţii în perimetrul Neptun din Marea Neagră, aşa că este de aşteptat ca la începutul lunii viitoare conducerea companiei să dea câteva indicii despre evoluţia acestui proiect strategic.

♦ 7 februarie: Şedinţa Consiliului de Administraţie al BNR pe probleme de politică monetară. Decizie de politică monetară şi aprobarea Raportului asupra inflaţiei.

♦ 14 februarie: INS publică date privind evoluţia PIB în T4 2018.

MARTIE

♦ Investitorii şi participanţii la piaţă, prin companiile de brokeraj, fondurile mutuale, fondurile Pilon II, aşteaptă ca emitenţii să anunţe modul şi ritmul în care se vor adapta la noile modificări legislative, respectiv cât din costurile suplimentare generate vor fi transferate către consumatori şi cât de rapid va fi acest lucru. Sub incidenţa ordonanţei de urgenţă din decembrie 2018, este posibil ca emitenţii care vor fi taxaţi, precum cei din sectorul bancar şi energie, să aibă o dinamică negativă a profitabilităţii în 2019. (Dată estimativă)

♦ Schimbarea legii asigurărilor auto obligatorii (RCA) în sensul alinierii acesteia la principiile europene. Comisia Europeană a trimis anul trecut o scrisoare autorităţilor române prin care susţine că actuala legislaţie din piaţa RCA încalcă principiile europene în materie de concurenţă, situaţie care a determinat înfiinţarea unui grup de lucru la ASF pentru identificarea de soluţii. Comisia Europeană susţine că actuala normă RCA încalcă principiile europene pentru că „stabileşte un plafon pentru tarifele de primă pe care asigurătorii le pot aplica clienţilor cu risc ridicat“. În plus, CE nu este de acord nici cu plafonarea la 25% a cheltuielilor de administrare şi de vânzare pe RCA şi nici cu obligaţia asigurătorilor de a notifica orice intenţie de modificare a primelor de asigurare. Asigurarea RCA şi modificarea legislaţiei acesteia sunt un subiect sensibil, în condiţiile în care acesta poate genera cu uşurinţă conflicte între asigurători şi clienţi, în special transportatori. (Dată estimativă)

♦ Compania finlandeză Peikko începe operaţiunile pe piaţa locală, prin demararea producţiei în fosta fabrică de structuri de oţel Ruukki din Bolintin-Deal.

♦ Se deschide hotelul de patru stele Mercure Sibiu Airport, primul hotel sub acest brand din oraş, cu 85 de camere. (Dată estimativă)

♦ Este aşteptată deschiderea magazinului IKEA Pallady, al doilea magazin al gigantului suedez de pe plan local. Iniţial deschiderea acestuia era programată pentru sfârşitul verii anului trecut. Investiţia în acest magazin se ridică la peste 80 mil. euro.

(Dată estimativă)

♦ 7 martie: INS anunţă datele privind provizorii privind PIB în T4 2018 (date estimate).

APRILIE

♦ După raportarea rezultatelor pe 2018, companiile de la bursă vor publica propunerile de dividende către acţionari, presupunând că au încheiat anul cu un rezultat care le permite să-şi recompenseze acţionarii.

(Dată estimativă)

♦ Publicarea de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a raportului privind dinamica pieţei locale de asigurări pe întreg anul 2018.

♦ INS anunţă date referitoare la lungimea căilor de transport în anul 2018.

♦ 8 aprilie: INS anunţă date privind PIB în T4 2018.

♦ 18 aprilie: BRD - SocGen îşi prezintă raportul anual.

♦ Producătorul de lacuri şi vopsele Policolor demarează producţia la noua fabrică din Bucureşti, de pe bulevardul Timişoara.

MAI

♦ Digi Communications, cea mai mare listare privată din istoria bursei, aniversează doi ani de când se tranzacţionează la Bucureşti.

♦ Companiile încep raportările rezultatelor pentru T1/2019 şi totodată vor susţine şi conferinţele pentru prezentarea acestora. Este posibil ca acest sezon de raportări financiare să includă şi impactul OUG.

♦ Ministerul de Finanţe începe să publice rezultatele financiare ale companiilor.

♦ 9 mai: Sibiu Summit, eveniment la care participă reprezentanţi ai celor 27 de state membre care vor compune Uniunea Europeană după Brexit. Cu ocazia evenimentului, se va discuta viitorul celor 27 de state.

♦ 15 mai: INS anunţă date estimate privind evoluţia PIB în T1 2019.

♦ 23-26 mai: alegerile pentru Parlamentul European.

♦ Este aşteptată aprobarea tranzacţiei prin care grupul Vodafone a cumpărat operaţiunile grupului de cablu Liberty Global (UPC) din mai multe ţări europene, inclusiv România.

IUNIE

♦ Producătorul de ambalaje din carton Dunapack, parte a grupului austriac Prinzhorn, demarează producţia la fabrica de ambalaje de carton ondulat din Bolintin-Deal de lângă Bucureşti.

♦ Se deschide hotelul de patru stele Mercure Timişoara, cu 60 de camere, în urma unui parteneriat încheiat de lanţul polonez Orbis cu Paneracons I&I, parte a Panera Group Company, activă în industria construcţiilor şi cea imobiliară. (Dată estimativă)

♦ 6 iunie: INS anunţă date privind PIB în T1 2019 (date estimate).

IULIE

♦ INS anunţă date referitoare la activitatea unităţilor sanitare în anul 2018.

♦ 8 iulie: INS anunţă date provizorii referitoare la PIB în T1 2019.

AUGUST

♦ 1-4 august: Untold - festivalul de muzică electronică de la Cluj

♦ 14 august: INS publică date estimate privind evoluţia PIB în T2 2019.

SEPTEMBRIE

♦ 31 august -22 septembrie: festivalul de muzică simfonică George Enescu - Bucureşti

♦ Raportările pe S1/2019. Agenţia de evaluare financiară FTSE Russell anunţă decizia cu privire la posibila promovare a pieţei de capital din România într-o nouă ligă bursieră.

♦ INS anunţă date referitoare la costul forţei de muncă în anul 2018.

♦ Grupul danez Rockwool demarează producţia la fabrica de vată minerală de lângă Ploieşti, o investiţie de 50 mil. euro.

(Dată estimativă)

♦ Se deschide în Bucureşti hotelul de patru stele Courtyard by Marriott, cu 259 de chei, construit de grupul lituanian Apex Alliance. (Dată estimativă)

♦ Se va deschide hotelul de patru stele Hilton Garden Inn, cu 204 camere, lângă aeroportul Otopeni. Acesta este o altă investiţie a grupului lituanian Apex Alliance, care va investi în trei hoteluri, care urmează să fie deschise în trimestrul III al acestui an, peste 35 mil. euro. Tot în septembrie, Apex Alliance deschide şi hotelul Moxy în Centrul Vechi din Bucureşti, cu 119 camere. (Dată estimativă)

♦ 6 septembrie: INS publică date provizorii privind PIB în T2 2019.

♦ 30 septembrie: BNR publică rezultatele cercetării statistice privind investiţiile străine directe (ISD) în 2018.

OCTOMBRIE

♦ O nouă conducere la BNR, după expirarea mandatului de cinci ani al actualei conduceri.

♦ INS anunţă date referitoare la valoarea producţiei ramurii agricole pe regiuni de dezvoltare în 2018 - date definitive.

♦ 10 octombrie: INS publică date provizorii privind PIB în T2 2019 şi date definitive privind PIB în 2017.

♦ Ford demarează producţia la Craiova a celui de-al doilea model, alături de SUV-ul EcoSport.

NOIEMBRIE

♦ 30 octombrie - 3 noiembrie: are loc la Romexpo târgul internaţional de produse şi echipamente pentru domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii şi zootehniei INDAGRA.

♦ 14 noiembrie: INS publică date estimate privind evoluţia PIB în T3 2019.

DECEMBRIE

♦ 5 decembrie: INS anunţă date provizorii privind PIB în T3 2019.

♦ 10 decembrie: BNR publică raportul anual pe 2018 privind balanţa de plăţi şi poziţia investiţională internaţională a României.

♦ 20 decembrie: INS anunţă date referitoare la Produsul Intern Brut în anul 2018 - date semidefinitive.

♦ Sud-africanii de la NEPI Rockcastle deschid mallul Shopping City Târgu-Mureş, o investiţie de 50 mil. euro.

♦ Are loc licitaţia pentru licenţele de telefonie mobilă 5G, de la care statul român se aşteaptă la încasări de un miliard de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO