ZF 24

Cum arată tabloul dividendelor potenţiale după raportările preliminare pe 2013

Cum arată tabloul dividendelor potenţiale după...

Autor: Andrei Chirileasa

01.03.2014, 21:01 2785

Cele mai importante 20 de companii de pe bursă care au distribuit în ultimii ani dividende către acţionari au raportat pentru 2013 profituri preliminare cumulate de 8,15 miliarde de lei. Dacă vor păstra ratele de distribuţie de anul trecut, ele ar putea plăti dividende de 4,78 miliarde de lei, adică aproape 60% din profituri.

Publicarea rezultatelor financiare preliminare de către companiile listate la bursă este un prilej pentru ca investitorii să-şi actualizeze aşteptările privind dividendele pe care le-ar putea în­casa anul acesta.

Rezultatele anunţate de companii s-au aliniat în mare cu aşteptările investitorilor, fără surprize majore, astfel că estimările privind dividendele nu diferă foarte mult faţă finalul anului trecut. SIF-urile şi companiile de stat din sectorul energetic sunt aşteptate să plătească cele mai mari dividende, raportat la preţurile acţiunilor, randamentele potenţiale fiind de câteva ori mai mari decât dobânzile bancare.

„La o privire de ansamblu asupra principalelor companii româneşti care şi-au raportat până acum rezultatele pentru anul trecut, aspectul esenţial este că majoritatea vor putea distribui sume generoase către acţionari, sub formă de dividende. Mulţumită modelelor de business stabile, încă bazate pe tarife reglementate în creştere în 2013, anumite companii de stat, cum ar fi Transelectrica şi Nuclearelectrica, au raportat cele mai mari profituri de după criză. Adăugând faptul că acestor companii le este impus prin lege să plătească aproximativ 85% din profit ca dividend, ne aşteptăm la randamente ale dividendelor de peste 10%, adică duble sau chiar triple faţă de dobânzile bancare pentru depozitele în lei“, spune Georgiana Androne, analist financiar la Tradeville.

Cea mai simplă metodă de estimare a dividendelor pe care o companie ar putea să le plătească este înmulţind profitul preliminar raportat cu rata de distribuţie de anul trecut, care arată cât din profitul companiei pe 2012 a ajuns la acţionari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO