ZF 24

Cursul de schimb la care se vor calcula accizele anul viitor va fi mai mic cu 1,6%

Cursul de schimb la care se vor calcula accizele anul...

Autor: Claudia Medrega

01.10.2013, 16:04 1465

Accizele, care aduc circa un sfert din încasările la bugetul de stat şi peste 10% din veniturile totale colectate de Finanţe, vor fi calculate anul viitor la un curs de 4,4485 lei/euro, în scădere cu 1,6% faţă de rata de schimb utilizată în acest an.

Începând cu anul 2008, România a început să respecte directiva europeană referitoare la modul de calcul al accizelor, care presupune folosirea cursului valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie. Nivelul accizelor este exprimat în Codul fiscal în euro, plata realizându-se în lei la cursul de schimb publicat de Banca Centrală Europeană (BCE) pentru prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent.

Cursul anunţat astăzi de BCE este de 4,4485 lei/euro, în scădere faţă de cursul setat pentru acest an, la 4,5223 lei/euro.

Accizele armonizate sunt plătite pentru producţia de alcool şi bău­turi alcoolice, tutunul prelucrat, produse energetice şi cafea.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO