ZF 24

Davos 2023, întâlnirea celor mai influenţi lideri din lume: Tema zilei este venirea unei ”policrize”, noul concept care defineşte situaţia actuală globală. O treime din economia mondială va intra în recesiune în acest an. Investitorii au pierdut prea mulţi bani, aşa că urmează o nouă eră a incertitudinii. Cine este Klaus Schwab, cel care prin Forumul de la Davos conduce lumea

Davos 2023, întâlnirea celor mai influenţi lideri din...

Autor: Andrei Şerbănescu

16.01.2023, 12:49 3351

Forumul Economic de la Davos se reuneşte anul acesta pentru a discuta despre o lume lovită de schimbări

În mod vizibil absenţi de la Forumul Economic Mondial din acest an vor fi magnaţii ruşi care au fost cândva o parte importantă a acestor întâlniri, scrie Bloomberg.

După doi ani de perturbări cauzate de pandemie, Forumul Economic Mondial revine în cadru alpin de iarnă, în perioada 16-20 ianuarie. Alcătuirea listei de oaspeţi miliardari este cu siguranţă diferită, reflectând revoluţia globală care a remodelat averile şi a schimbat centrele de putere pe fondul războiului, bolilor şi inflaţiei în creştere.

Există aproximativ 116 miliardari înregistraţi pentru a participa la evenimentul din acest an, cu 40% mai mult decât acum un deceniu. În plus faţă de ruşii absenţi, nu există nici unul din China în acest an, naţiunea încă revenindu-şi după o creştere a cazurilor de Covid şi o bursă de valori care a şters 224 de miliarde de dolari din averea celor mai bogaţi oameni ai ţării în 2022.

Ajutând la umplerea golului este o creştere a numărului de miliardari care provin din Golf, o regiune în plină afirmare datorită creşterii preţului petrolului şi a reputaţiei ca fiind o regiune stabilă economic.

India, o prezenţă constantă în Davos în anii precedenţi, are 13 miliardari participanţi, inclusiv Gautam Adani, magnatul cărbunelui, a cărui avere a crescut cu 44 de miliarde de dolari anul trecut. În prezent, el este a patra cea mai bogată persoană din lume, potrivit indicelui miliardariilor Bloomberg.

Americanii, ca de obicei, formează cel mai mare grup, cu 33 de miliardari pregătiţi să participe. Wall Street în special va fi bine reprezentat, cu directorul executiv al JPMorgan Chase & Co., Jamie Dimon, Larry Fink de la BlackRock Inc. şi Steve Schwarzman de la Blackstone Inc. printre cei de pe lista de invitaţi.


Forumul Economic Mondial anunţă venirea unei „policrize” la nivel global: Liderii din mediul de afaceri se întâlnesc la Davos, în condiţiile în care se estimează că o treime din economia mondială va intra în recesiune în acest an

Unele dintre cele mai mari companii din lume se confruntă cu deprecieri de mai multe miliarde de dolari la achiziţiile recente, deoarece un val de tranzacţii lasă loc unei noi ere a incertitudinii economice şi a ratelor dobânzilor mai mari, scrie Financial Times.

În condiţiile în care se preconizează că o treime din economia mondială va intra în recesiune în acest an, liderii mondiali se vor reuni săptămâna aceasta la Davos, în Elveţia, pentru a discuta despre ceea ce Forumul Economic Mondial a numit o „policriză", în timp ce liderii din mediul de afaceri se angajează într-o reglare de conturi dureroasă cu privire la construirea imperiilor lor.

Companiile americane din domeniul sănătăţii şi mass-media se numără printre cele care au redus valoarea unităţilor de afaceri în ultimele câteva luni, contabilii avertizând că ar putea fi iminente şi alte reduceri, odată cu începerea sezonului de raportare anuală.

În condiţiile unor costuri mai mari cauzate de inflaţie şi a unor perspective mai slabe privind cererea, multe întreprinderi achiziţionate recent ar putea avea dificultăţi în a-şi justifica evaluările, chiar şi înainte de a lua în considerare ratele mai mari ale dobânzii, care reduc şi mai mult valoarea actuală a fluxurilor de numerar din viitor.

Tranzacţiile la nivel mondial au atins un nivel record de 5,7 mld. dolari în 2021, dar au încetinit brusc pe măsură ce 2022 a avansat. Potrivit Refinitiv, în a doua jumătate a anului trecut au fost convenite tranzacţii de 1,4 mld. dolari, comparativ cu 2,2 mld. dolari în prima jumătate, marcând cea mai mare oscilaţie de la o perioadă de şase luni la alta de când au început înregistrările în 1980.

Cele mai mari 10 deprecieri ale fondului comercial la companiile din S&P 500 în 2022 au totalizat 35,4 miliarde de dolari, potrivit datelor colectate de firma de consultanţă Kroll, faţă de 6,1 miliarde de dolari în 2021.

Liderii politici şi de afaceri prezenţi la Davos pentru prima reuniune de iarnă a WEF de dinainte de pandemia de coronavirus se confruntă cu un peisaj total diferit şi foarte complicat faţă de cel de acum trei ani.

Înaintea reuniunii, raportul anual de risc al WEF a avertizat asupra unei „policrize", în condiţiile în care costul ridicat al vieţii şi o recesiune economică se vor combina cu eşecurile continue de a aborda inegalitatea şi schimbările climatice.

Cine este profesorul Klaus Schwab, cel care prin Forumul Economic Mondial de la Davos conduce lumea

Profesorul Klaus Schwab s-a născut în Ravensburg, Germania, în 1938. Este fondator şi preşedinte executiv al Forumului Economic Mondial, locul unde liderii lumii se întâlnesc pentru a discuta problemele fiecărui an.

Potrivit datelor oferite de pagina oficială a Naţiunilor Unite, Schwab a fondat Forumul în 1971, în acelaşi an în care a publicat „Moderne Unternehmensführung im Maschinenbau” (Managementul modern al întreprinderii în ingineria mecanică). În acea carte, a susţinut că managementul unei întreprinderi moderne trebuie să servească nu numai acţionarilor, ci şi tuturor părţilor interesate (die Interessenten), pentru a obţine creştere şi prosperitate pe termen lung. Schwab a susţinut conceptul de "multistakeholder" încă de la înfiinţarea Forumului, care a devenit cea mai importantă platformă mondială de cooperare publică şi privată. Sub conducerea sa, Forumul a fost un motor al eforturilor de reconciliere în diferite părţi ale lumii, acţionând ca un catalizator al numeroaselor colaborări şi iniţiative internaţionale.

În 1998, împreună cu soţia sa, Hilde, a creat Fundaţia Schwab pentru antreprenoriat social, care urmăreşte să identifice, să recunoască şi să difuzeze iniţiativele în domeniul antreprenoriatului social care au îmbunătăţit semnificativ viaţa oamenilor şi care au potenţialul de a fi reproduse la scară globală. Fundaţia sprijină o reţea de peste 350 de antreprenori sociali din întreaga lume.

În 2004, cu ajutorul contribuţiei financiare primite în cadrul Premiului Dan David, a înfiinţat o nouă fundaţie: Forumul tinerilor lideri globali (pentru liderii sub 40 de ani). Şapte ani mai târziu, în 2011, a creat Global Shapers Community (pentru potenţialii lideri cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani). Scopul celor două fundaţii este de a integra tinerii, ca o voce puternică pentru viitor, în procesele decizionale globale şi de a încuraja implicarea lor în proiecte concrete care abordează probleme sociale.

Schwab a încurajat înfiinţarea de comunităţi care să ofere expertiză şi cunoştinţe globale pentru rezolvarea problemelor. Printre acestea se numără Reţeaua Consiliilor Globale ale Viitorului, cea mai importantă reţea de cunoştinţe interdisciplinare din lume dedicată promovării unei gândiri inovatoare privind viitorul.

Forumul are peste 700 de angajaţi, cu sediul central în Geneva, Elveţia, şi birouri suplimentare în New York, San Francisco, Beijing şi Tokyo.

Inginer şi economist de formaţie, profesorul Klaus Schwab deţine doctorate în economie (summa cum laude) de la Universitatea din Fribourg, în inginerie de la Institutul Federal Elveţian de Tehnologie şi un master în administraţie publică de la Kennedy School of Government din cadrul Universităţii Harvard. În 1972 a devenit unul dintre cei mai tineri profesori din cadrul Universităţii din Geneva. A primit numeroase distincţii internaţionale şi naţionale.

Cele mai recente cărţi ale sale sunt The Fourth Industrial Revolution (2016), un bestseller mondial tradus în 30 de limbi, şi Shaping the Fourth Industrial Revolution (2018).

De-a lungul carierei sale de mare anvergură, Schwab a primit numeroase distincţii. Deţine 17 doctorate onorifice şi medalii naţionale de onoare, printre care Marele cordon al Ordinului Soarelui Răsare din Japonia, Marea Cruce cu stea a Ordinului Naţional al Germaniei şi Cavaler al Legiunii de Onoare din Franţa. De asemenea, a fost numit cavaler de către regina Elisabeta a II-a.

În afara activităţii sale, are o gamă largă de interese academice, culturale şi de servicii publice. Este un înotător pasionat, un excursionist montan şi un participant entuziast la Maratonul de schi Engadin. Klaus şi Hilde s-au căsătorit în 1971. Au doi copii şi doi nepoţi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO