ZF 24

Decizie surprinzătoare. Trump va participa la Forumul Economic Mondial de la Davos pentru a promova politica made in America

Decizie surprinzătoare. Trump va participa la Forumul...

Autor: Catalina Apostoiu

11.01.2018, 00:03 122

Preşedintele american Donald Trump, un personaj care a iritat elita politică şi de business a lumii, intenţionează să participe la reuniunea de la sfârşitul acestei luni a Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveţia, eveniment exclusivist ce-i reuneşte pe cei mai puternici oameni de afaceri, bancheri şi politicieni ai lumii.

Trump va fi primul preşedinte american care va participa la reuniunea anuală din Davos în ultimele aproape două decenii, scrie BBC.

Conferinţa din Davos îi atrage pe unii dintre cei mai bogaţi şi mai puternici oameni ai lumii şi a ajuns să simbolizeze interesele de business pe care Trump le atacă adesea. Tema din acest an a reuniunii, crearea unui viitor comun într-o lume fragmentată, pare să intre în conflict cu retorica populistă a lui Trump.

Secretarul pentru presă al Casei Albe Sarah Sandes a declarat că preşedintele aşteaptă cu nerăbdare să-şi „promoveze politicile pentru a da forţă companiilor, industriilor şi muncitorilor americani“.

Donald Trump, care a adoptat o retorică antiglobalizare în timpul campaniei sale, nu a participat la evenimentul de anul trecut, însă prezenţa sa a fost simţită din plin în timpul reuniunii.

Fără a menţiona numele lui Trump, preşedintele chinez Xi Jinping a argumentat în cadrul discursului pronunţat la Davos că globalizarea a alimentat creşterea economiei mondiale şi nu ar trebui considerată drept sursa problemelor lumii. Xi a susţinut de asemenea că un război comercial la scară mondială nu ar avea niciun câştigător.

După discursul lui Xi, Anthony Scaramucci, pe atunci director de comunicare pentru Casa Albă, a încercat să tempereze temerile privitoare la un război comercial spunând că China şi SUA au „o cauză comună“.

Prezenţa preşedintelui american la Davos în acest an va surveni în contextul în care acesta continuă să caracterizeze relaţia Americii cu alte economii majore ale lumii drept una nedreaptă şi unilaterală, pur şi simplu „nesustenabilă“.

Peste 2.500 de persoane sunt aşteptate să participle la conferinţa din acest an, printre care premierul britanic Theresa May şi preşedintele francez Emmanuel Macron.

Este neobişnuit ca un preşedinte american să fie prezent la Davos. Deşi Ronald Reagan a participat la reuniune de mai multe ori, acest lucru s-a întâmplat prin legătură video.

Primul preşedinte american care a fost prezent la Davos a fost Bill Clinton în anul 2000, la aniversarea de 30 de ani a forumului. De atunci, acesta a participat la reuniune în majoritatea anilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO