ZF 24

Democraţii câştigă teren în Statele Unite: Victoriile înregistrate în alegerile locale şi statele din SUA oferă un impuls preşedintelui Joe Biden înainte de campania prezidenţială din 2024

Democraţii câştigă teren în Statele Unite:...

Autor: Andrei Şerbănescu

08.11.2023, 13:12 371

Partidul democrat al lui Joe Biden a obţinut o serie de victorii importante în cadrul alegerilor locale şi statale din SUA, oferind un impuls pentru preşedinte, care se confruntă cu scăderea nivelului de popularitate înainte de lupta pentru realegere, raportează Financial Times.

Sprijinul alegătorilor pentru dreptul la avort, o problemă-cheie pentru democraţi, a ajutat partidul preşedintelui să obţină marţi victorii în mai multe curse electorale, cu 12 luni înainte de alegerile prezidenţiale în care Biden va încerca să obţină un al doilea mandat de patru ani.

Guvernatorul democrat Andy Beshear a fost reales în Kentucky, în timp ce alegătorii din Ohio au sprijinit o măsură electorală de înscriere a dreptului la avort în constituţia statului.

În Virginia, alegătorii i-au dat o lovitură puternică guvernatorului republican Glenn Youngkin, permiţându-le democraţilor să recâştige controlul legislativ al statului.

Aceste rezultate - împreună cu victoriile democraţilor în alegerile locale de marţi din Pennsylvania - vor susţine semnificativ cauza democraţilor, partid care s-a confruntat cu scăderea numărului de voturi în sondaje pentru Biden.

Cu un an înainte de votul prezidenţial, un sondaj New York Times/Siena College din această săptămână arăta că Biden pierde din ce în ce mai mult teren în faţa fostului preşedinte republican Donald Trump în cinci din cele şase state de influenţă, care sunt susceptibile de a determina rezultatul.

Cifrele au stârnit frământări în rândul democraţilor care, în privat, s-au temut de vârsta lui Biden şi de aparentele slăbiciuni electorale.

Biden a respins sondajele într-o postare pe reţelele de socializare, publicată marţi, spunând: „În această seară, democraţia a câştigat pe întreg teritoriul ţării!".

În Kentucky, Beshear şi-a asigurat un al doilea mandat într-un stat republican în care Trump l-a învins pe Biden cu o diferenţă de 26 de puncte în 2020. .

Casa Albă a declarat că Biden l-a sunat pe Beshear pentru a-l felicita în urma victoriei.

Alegătorii din Ohio - un stat din ce în ce mai republican pe care Trump l-a câştigat cu 8 puncte procentuale în 2020 - au susţinut în mod covârşitor o măsură electorală care a codificat dreptul la avort în constituţia statului.

Referendumul a fost organizat după ce guvernatorul republican al statului Ohio, Mike DeWine, a promulgat o aşa-numită lege privind bătăile inimii, care interzicea avortul după şase săptămâni de sarcină, când multe femei nu ştiu încă dacă sunt însărcinate.

Rezultatul din Ohio reprezintă cel mai recent exemplu de respingere de către alegători a politicilor restrictive privind avortul, după ce Curtea Supremă a anulat anul trecut hotărârea Roe vs. Wade, care a consacrat dreptul legal la această procedură la nivel federal.

Biden a emis o declaraţie în care a sărbătorit rezultatul din Ohio, afirmând că „americanii au votat încă o dată pentru a-şi proteja libertăţile fundamentale". El a afirmat că republicanii au o „agendă extremă şi periculoasă" în ceea ce priveşte avortul, care „nu este în concordanţă cu aspiraţiile majorităţii americanilor".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO