ZF 24

"Deşi sunt un luptator şi nu ma sperie nimic, acum nu mai am cu cine să mă lupt."

"Deşi sunt un luptator şi nu ma sperie nimic, acum nu...

Autor: Dan Mihu

03.01.2013, 11:41 705

(Interviul puternic acordat de Sergiu Nicolaescu revistei Playboy în iulie 2012)

L-am intervievat pe Sergiu Nicolaescu într-o dimineaţă de primăvară, într-un birou liniştit din clădirea Centrului Naţional al Cinematografiei.Trădat de istoria ultimelor două decenii, părăsit de Armata ce a renunţat la stagiul militar obligatoriu, neîncrezător în prelucrarea computerizată a scenelor de luptă, regizorul nu şi-a atârnat încă armele în cui şi visează la un nou atac frontal, undeva în Transilvania, dincolo de Mureş, la Oarba. La vară. Până atunci şi-a făcut însă timp pentru a ne împărtăşi o porţie de amintiri, câteva speranţe şi neaşteptat de multe regrete. Am plecat de la discuţii încercând să ne ştergem de sub pleoapă imaginea soldatului triumfător din mlaştina de la Călugăreni, de pe genericul filmului "Mihai Viteazul", străpuns de săgeţi în timp ce-şi strigă victoria. Să fie de vină vremurile confuze? Sau zădărnicia luptei şi vremelnicia oricărei victorii?

…şi despre ce aţi vrea să vorbim?

Să începem cu filmele? E frumos afară, ne-am fi aşteptat să vă întâlnim pe un platou de filmare, nu într-un birou…

Vremea se îndreaptă acum, dar doar vremea de afară, nu şi vremurile. Din păcate cinematografia trece printr-o criză, iar genul meu de filme se face din ce în ce mai greu.

Nu mai sunt bani?

Nu mai sunt bani, nu mai sunt condiţii. Eu făceam filme grele, de talie mondială. Circulau în lumea întreagă. Am făcut şi filme străine în România. 27 de filme europene şi unul american.

Nu v-a tentat să compensaţi lipsa mijloacelor prin tehnicile noi de prelucrare computerizată?

Nu. Pe mine tehnica nu mă impresionează, pentru că eu sunt inginer ca formaţie. Întotdeauna am avut un avantaj faţă de colegii mei din punctul ăsta de vedere. Sunt obişnuit cu tehnica şi cu faptul că aceasta se schimbă, avansează, se modernizează. Dar, vedeţi dumneavoastră, există o indicaţie din partea regizorului, însă contează priceperea omului care face trucajele. Iar acesta uneori nu ştie ce înseamnă film istoric, armată şi aşa mai departe… Nu are cum să iasă ca un film bun, făcut "pe viu".

Citiţi aici interviul cu regretatul regizor integral.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO