• Leu / EUR4.9250
  • Leu / GBP5.7274
  • Leu / USD4.7278
ZF 24

Directorul INSEMEX Petroşani, întrebat dacă a găsit extinctoare în club: Era unul mic, folosit

Directorul INSEMEX Petroşani, întrebat dacă a găsit extinctoare în club: Era unul mic, folosit

Autor: Departamentul Social

31.10.2015, 17:46 467

”Munca noastră de-abia de-acum începe, vom contribui la cercetarea la faţa locului. Am găsit urme textile, urme de materiale arse sau pe jumătate arse, aşteptăm să vedem ce tip de articole pirotehnice s-au folosit”, a afirmat George Găman.

El a precizat că burete de antifonare era pus şi pe tavan, nu doar pe stâlpii de lângă scenă.

Întrebat dacă în local au fost găsite extinctoare, el a răspuns: ”Extinctoare erau. Era unul mic, folosit”.

De asemenea, întrebat dacă doar atât, Găman a răspuns afirmativ.

Întrebat de jurnalişti dacă au fost identificate locurile unde au fost puse artificiile de la care a pornit incendiul, directorul INSEMEX Petroşani a răspuns că da, pe marginea scenei.

Totodată, directorul Găman a spus că experţii INSEMEX vor descrie mecanismul producerii evenimentului, după ce vor expertiza toate materialele găsite în interiorul clubului.

"Am rugat colegii de la Criminaistică să ridice probele şi să ni le transmită. Nu pot să vă spun deocamdată cât de inflamabile erau materialele. Le vom expertiza şi vom vedea", a mai spus Găman.

O echipă de şase specialişti de la Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INCD-INSEMEX) Petroşani investighează, alături de reprezentanţii altor instituţii, cauzele care au dus la izbucnirea incendiului de la Club Colectiv, din Bucureşti.

INSEMEX Petroşani, înfiinţat în anul 1949, este specializat în efectuarea cercetărilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă pentru medii potenţial explozive şi/sau toxice.

Ultimul bilanţ al incendiului de vineri seară din Club Colectiv arată 27 de persoane decedate şi alte 146 de persoane internate la acest moment la spitalele din Capitală, a anunţat, sâmbătă dimineaţă, secretarul de stat Raed Arafat. Printre cele 27 de persoane decedate se află şi doi dintre membrii trupei, şi anume chitaristul Vlad Ţelea şi chitaristul Mihai Alexandru.

Vineri seară, clubul Colectiv găzduia un concert al trupei Goodbye to Gravity, pentru lansarea unui nou album - "Mantras of war". Intrarea la acest concert a fost liberă, iar accesul în club s-a făcut începând cu ora 20.30.

Martori aflaţi în club au declarat pentru MEDIAFAX că incendiul a fost provocat de artificiile din timpul spectacolului, buretele fonic de pe un stâlp al clădirii aprinzându-se, iar ulterior focul s-a propagat la tavan. Bucăţi din plafon, care era capitonat şi el cu burete fonic, s-au desprins şi au căzut peste oameni.

Potrivit celor aflaţi la spectacol, un agent de pază a luat un stingător de incendii, însă nu a apucat să intervină înainte ca focul să ajungă la tavan şi să se extindă cu repeziciune. În momentul când tavanul a luat foc, cele aproximativ 250-300 de persoane din club au fost cuprinse de panică şi s-au îmbulzit spre ieşire, creându-se busculadă, deoarece doar una dintre uşile de la intrare s-a deschis de la declanşarea incendiului.

Ulterior, şi cea de-a doua uşă a fost deschisă, lumea a năvălit afară, dar deja erau pe podea multe persoane care aveau arsuri sau se aflau în stop cardio-respirator. Martorii au mai relatat că un fum greu, înnecăcios, se adunase în club, acesta "ieşind în valuri" pe uşa de la intrare.

Reprezentantul firmei care a făcut antifonarea în Clubul Colectiv spune că patronii localului au refuzat să cumpere material ignifug pentru că era ”prea scump”, el susţinând că o astfel de lucrare se face în mod normal ”pe baza unui proiect întocmit de pompieri, de arhitect”, care însă nu a existat.

El a precizat că tot tavanul a fost acoperit cu acel tip de material, care este rezistent doar la căldură, nu şi la foc.

”Ulterior, au pus ei, nu ştiu de unde, pe stâlpi (n.r. - acelaşi material ca pe tavan). Am văzut nişte piramidal. Este ignifugat grad F, adică poate să stea la căldură - motoare, calorifere -, nu să îi dai foc. Şi cui îi dai varianta RF, aia ignifugată, este prea scumpă”, a mai spus el, precizând că materialul ignifug este mai scump cam cu 35%.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9250
Diferență: -0,1197
Ieri: 4.9309
Azi: 4.7278
Diferență: -0,2363
Ieri: 4.7390
Azi: 5.7274
Diferență: -0,2421
Ieri: 5.7413
Azi: 5.0120
Diferență: -0,2706
Ieri: 5.0256