ZF 24

Doar 2,5% din angajaţii români din sectorul privat sunt procesaţi prin outsourcing, faţă de 25% media europeană

Doar 2,5% din angajaţii români din sectorul privat sunt...

Autor: Roxana Rosu

26.05.2016, 10:44 373

Doar 2,5% din totalul angajaţilor români din sectorul privat sunt procesaţi prin outsourcing, comparativ cu 25%, cât este media europeană, dar piaţa locală de profil va creşte, pe măsură ce tot mai multe companii multinaţionale vor deschide birouri în România, potriviti unui studiu realizat de Smartree, unul dintre liderii din România pe piaţa de externalizare a proceselor de HR.

În acest moment, în sectorul privat din România, există circa 8 milioane de angajaţi, doar pentru 200.000 dintre ei salarizarea fiind administrată prin outsourcing,  iar pentru 40.000 de angajaţi procesarea este asigurată de Smartree.

Comparativ cu situaţia din România, media europeană este între 20 şi 30%, potrivit reprezentanţilor Smartree. Belgia şi Danemarca sunt fruntaşe, rata de externalizare a acestor tipuri de servicii HR în aceste două ţări fiind de peste 80%. Şi Germania stă foarte bine la acest capitol, peste 50% dintre companiile de acolo alegând salarizarea angajaţilor prin outsourcing. Ţările nordice externalizează, de asemenea, foarte mult serviciile de HR pentru administrarea şi salarizarea angajaţilor, dar şi Marea Britanie.

”Motivul pentru care există această mare diferenţă între România şi ţările din Europa de Nord şi de Vest ţine de gradul de maturitate a pieţelor. În plus, în aceste ţări, specialiştii în zona de salarizare au devenit foarte greu de găsit şi reţinut în companii, trend care se va propaga în curând şi în România”, explică Bogdan Badea, Business Development & Strategic Alliances Director în cadrul Smartree.

Nici la nivel regional România nu se situează foarte bine în ceea ce priveşte piaţa de salarizare. Ca rată de adopţie, ţara noastră se află sub cele din Europa Centrală, precum Cehia, Polonia, Ungaria, dar peste Bulgaria şi Republica Moldova, potrivit datelor Smartree.

”În schimb, în România, piaţa de profil este mult mai consolidată. Jucătorii din top 5 concentrează o bună parte din piaţă, în timp ce în celelalte regiuni ale Europei sunt mult mai mulţi jucători, dar de dimensiuni mai mici”, menţionează Bogdan Badea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro