ZF 24

Dosarul Schengen se reaprinde: Franţa cere României să îndeplinească „condiţii“ care nu există

Pentru premierul Victor Ponta (dr.), noua poziţie a Franţei faţă de aderarea României la Schengen este un şoc, pentru că guvernele de la Bucureşti şi Paris sunt ambele de stânga, iar premierul român a sprijinit toate demersurile externe ale a lui François Hollande, chiar şi criticabile, în numele acestei solidarităţi doctrinare. Mai mult, premierul Jean-Marc Ayrault a promis în timpul vizitei la Bucureşti din vară că va susţine România pentru că “merită” să adere la Schengen.

Pentru premierul Victor Ponta (dr.), noua poziţie a Franţei faţă de aderarea României la Schengen este un şoc, pentru că guvernele de la Bucureşti şi Paris sunt ambele de stânga, iar premierul român a sprijinit toate demersurile externe ale a lui François Hollande, chiar şi criticabile, în numele acestei solidarităţi doctrinare. Mai mult, premierul Jean-Marc Ayrault a promis în timpul vizitei la Bucureşti din vară că va susţine România pentru că “merită” să adere la Schengen.

Autor: Iulian Anghel

26.09.2013, 21:23 3452

România se află din nou într-o situaţie politică dificilă în atingerea ţintelor sale de integrare europeană. După ce ani de zile i s-a promis o aderare în spaţiul Schengen, măcar în trepte (întâi deschiderea frontierelor din aero­por­turi, apoi a celor terestre), acum i se spune, din nou, că nu îndeplineşte „condiţiile“.

Doar că, aşa cum observă oficialii de la Bucureşti, „condiţiile“ care i se cer a fi respectate pentru aderarea la Schengen nu există pur şi simplu nici în acest dosar, nici în altul. Iar ţara care a redeschis subiectul Schengen, Franţa, şi-a schimbat poziţia cu 180 de grade faţă de cea de acum două luni.

Aderarea la Spaţiul Schengen nu are pentru România o miză practică majoră - aderarea ar reduce costurile transporturilor şi cam atât. Dar, după cum observă Mircea Geoană, preşedintele Comisiei parla­mentare speciale pentru aderarea la Schengen, în spatele „afacerii Schengen“ se ascunde o deterioare a percepţiei despre România care este foarte periculoasă: „O ţară cu reputaţie proastă nu e o destinaţie de investiţii şi de afaceri, nu este destinaţie de turism, nu are cum să fie influentă“.

„Legătura între romi şi Schengen nu există pentru simplul motiv că România nu este acum membră a spaţiului Schengen şi romii sunt acolo. Deci, nu există niciun fel de legătură, nici practică, cu atât mai puţin juridică“, a afirmat ieri premierul român Victor Ponta, după mai multe luări de poziţie ale reprezentanţilor administraţiei franceze potrivit cărora România nu va fi admisă, nici măcar parţial, în spaţiul Schengen la 1 ianuarie 2014, pentru că nu este pregătită.

„Există o confuzie voluntară sau involuntară privind principiile europene de bază“ – s-a plâns Olivier Bailly, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, comentând amestecarea unor teme fără legătură între ele precum eliminarea restricţiilor pentru muncitorii români şi bulgari de la 1 ianuarie 2014 sau aderarea la Schengen.

Premierul Franţei la Bucureşti: România este pregătită…

La mijlocul lui iulie, la Bucureşti, prim-ministrul francez Jean-Marc Ayrault susţinea într-un interviu la postul public de televiziune: „Franţa a propus ca măsură imediată deschiderea frontierelor aeriene Schengen pentru România şi Bulgaria“, ceea ce voia să însemne că undeva pe la începutul lui decembrie, în cadrul unui consiliu Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), să fi fost deja convenită deschiderea frontierelor aeriene pentru ca măsura să devină efectivă la începutul lui 2014. Ce mai spunea Ayrault în iulie: România este pregătită pentru acest prim pas al deschiderii frontierelor aeriene pentru că a făcut eforturi extraordinare. La două luni de atunci, purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Najat Vallaud-Belkacem, afirmă: „Astăzi Franţa spune «nu» întrucât socotim că nu sunt îndeplinite condiţiile de intrare în spaţiul Schengen pentru România şi Bulgaria“. Când este să explice despre ce condiţii este vorba, oficialii francezi fac o singură trimitere: romii.

Presa din Franţa relata ieri că preşe­dintele François Hollande şi-a asumat poziţia ministrului său de interne Manuel Valls cu privire la romi, iar o consecinţă directă a acestei direcţii este că României îi va fi refuzată intrarea în Spaţiul Schengen la 1 ianuarie „din cauza neîndeplinirii condiţiilor“. Dar unde sunt înscrise aceste condiţii, ce presupun ele sau termenele de îndeplinire a lor nimeni nu spune.

Preşedintele Comisiei Schengen, Mircea Geoană, pune polemica din Franţa pe alegerile municipale care se apropie: „Alegerile municipale care se apropie în Franţa vor fi o tentaţie pentru politicienii de la putere sau de la opoziţie să folosească subiectul imigraţiei şi parţial şi subiectul imigraţiei româneşti într-un joc electoral. Este un element de sensibilitate în opinia publică din Franţa şi în alte opinii publice pe care noi trebuie să îl luăm în calcul“.

La fel o face şi Comisia Europeană. Dar, până atunci, România este din nou centrul unei polemici pe care nu a căutat-o şi nu a provocat-o.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 27.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO