ZF 24

Un draft de OUG propune amânarea cu 2 ani a creşterii contributiei la Pilonul 2 de pensii. În replică, Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat solicită Guvernului creşterea contribuţiei la Pilonul II la 4,75% în 2024, conform legii în vigoare şi PNRR

Un draft de OUG propune amânarea cu 2 ani a creşterii...

Autor: Roxana Rosu

07.12.2023, 13:50 652

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) cere Guvernului să majoreze contributia la Pilonul II 3,75% la 4,75% anul viitor, conform legislatiei în domeniu, solicitarea venind ca reactie la informatii apărute joi cu privire la intentia autoritătilor de a amâna creşterea până în 2026.

Potrivit unui proiect de ordonantă de urgentă apărut joi în spatiul public, Guvernul ar propune o modificare la Legea 411/2004 privind fondurile administrate privat în sensul creşterii contribuţiei la Pilonul II abia începând cu data de 1 ianuarie 2026. Art. XLIII - Alineatul (4) al articolului 43 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 482 din 18 iulie 2007, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi va avea următorul cuprins: "(4) Începând cu data de 1 ianuarie 2026 cota de contribuţie la fondul de pensii este de 4,75%.", propune documentul.

În replică, APAPR consideră că propunerea de amânare contravine flagrant prevederilor PNRR, jalonul 213 de consolidare financiară a Pilonului II, considerat rezolvat încă din martie 2022 şi pentru care Guvernul României a primit deja de la Uniunea Europeană banii aferenţi tranşei corespunzătoare din PNRR.

Potrivit legislatiei initiale a pensiilor private, contribuţia trebuia să ajungă la 6% din veniturile brute ale românilor încă din 2016, însă acest nivel nu a fost niciodată atins.

Administratorii de fonduri de pensii sunt de părere că amânarea repetată a creşterii contribuţiei la Pilonul II este în detrimentul tuturor salariaţilor activi, care muncesc, îşi plătesc taxele, impozitele şi contribuţiile şi care au aşteptări legitime pentru o pensie decentă, inclusiv din Pilonul II.

” În spiritul constituţional al statului social şi echilibrului sarcinii fiscale, Guvernul este obligat să aloce fonduri publice nu doar pentru plata pensiilor de azi către seniorii României, ci şi să permită generaţiei active să îşi securizeze un viitor financiar mai bun, inclusiv prin Pilonul II de pensii private”.

Pilonul II, lansat acum 16 ani, administrează în prezent sume de aproape 25 de miliarde de euro în numele a peste 8 milioane de romani, cu rezultate investiţionale aproape duble faţă de inflaţie. Toate ţările membre UE şi OECD au sisteme de pensii private, tendinţa la nivelul ţărilor civilizate fiind de sprijinire şi încurajare a economisirii suplimentare pentru pensie, inclusiv prin măsuri fiscal-bugetare.

APAPR face apel public la Guvernul României să respecte legislaţia în vigoare şi angajamentele anterioare către Uniunea Europeana şi să majoreze contribuţia la Pilonul II la 4,75% încă de la 1 ianuarie 2024, conform legii şi PNRR.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Power Summit’24
AFACERI DE LA ZERO