ZF 24

După tancurile Leopard ale nemţilor, ruşii ar putea înfrunta avioane americane în Ucraina: Lockheed Martin este pregătită să trimită temutele F-16 în Ucraina, dar până acum Casa Albă a respins apelurile ucrainene pentru avioane de luptă moderne

După tancurile Leopard ale nemţilor, ruşii ar putea...

Autor: Andrei Şerbănescu

26.01.2023, 11:22 739

Compania Lockheed Martin a declarat că este pregătită să satisfacă cererea pentru avioanele sale F-16, în timp ce unii dintre cei mai apropiaţi aliaţi europeni ai Ucrainei reiau eforturile de a furniza avioane de luptă Kievului, conform Financial Times.

Frank St. John, directorul operaţional al Lockheed Martin, cel mai mare contractor american în domeniul apărării, a declarat pentru FT că există „o mulţime de discuţii legate de transferul de avioane F-16" - prin care ţările ar reexporta avioanele americane către Ucraina. Lockheed nu este implicat direct în discuţiile privind potenţiala livrare de avioane militare către Kiev.

Cu toate acestea, St. John a declarat că firma „va accelera producţia de F-16 în Greenville [Carolina de Sud] pentru a putea suplini orice ţară care va alege să facă transferuri pentru a ajuta în conflictul actual".

Casa Albă a respins apelurile ucrainene pentru avioane de luptă moderne, precum F-16, de teamă că acestea ar putea fi folosite pentru a ataca teritoriul rusesc. Guvernul SUA trebuie să aprobe vânzările sau transferurile de avioane de luptă de producţie americană către ţări terţe, ceea ce înseamnă că ţările europene ar avea nevoie de sprijin politic din partea administraţiei Biden. 

„Împreună cu aliaţii şi partenerii noştri internaţionali, suntem în comunicare regulată cu ucrainenii cu privire la nevoile şi solicitările lor", a declarat un oficial american din domeniul apărării. „În acest moment, nu avem nimic de anunţat cu privire la transferul de F-16".

Cancelarul german Olaf Scholz a exclus trimiterea de avioane în Ucraina. „Am spus foarte clar de la început că nu vom trimite avioane de luptă şi o voi spune din nou aici", a declarat el miercuri. Germania nu foloseşte modelele F-16.

La începutul războiului, Varşovia s-a oferit să trimită avioanele sale de luptă MiG-29 de fabricaţie sovietică forţelor aeriene ucrainene, o iteraţie a propunerii implicând trimiterea de către SUA a unor avioane F-16 pentru a suplimenta forţele aeriene poloneze. Iniţiativa a fost abandonată în martie, după ce Washingtonul a considerat-o periculoasă în contextul conflictului.

Ministrul olandez de externe, Wopke Hoekstra, a declarat săptămâna trecută că Olanda va analiza orice solicitare de a trimite avioane F-16 cu „o minte deschisă" şi că nu există „niciun tabu" în ceea ce priveşte sprijinul militar. Olanda are aproximativ 40 de F-16 şi este în curs de eliminare treptată a acestora prin achiziţionarea de F-35 mai avansate.

În afară de Olanda, alte şapte ţări europene membre NATO folosesc modelele cu F-16, printre care Polonia, Norvegia şi România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO