ZF 24

Economia globală pierde 280 mld. dolari din cauza paradisurilor fiscale

Economia globală pierde 280 mld. dolari din cauza...

Autor: Andrei Cîrchelan

22.07.2012, 12:49 652

Oamenii bogaţi şi familiile lor deţin în total 32 de mii de miliarde dolari în active şi conturi din paradisuri fiscale, ceea ce ar înseamna impozite în valoare totală de 280 de miliarde de dolari, potrivit unui studiu Tax Justice Network preluat de Reuters.

Studiul, care estimeaza dimensiunea averii private deţinute în conturi off-shore la nivel global - excluzând active non-financiare, cum ar fi imobiliarele, aur, yachturi şi cai de cursă - concluzionează că suma totală ascunsă în paradisuri fiscale se situează între 21 şi 32 mii de miliarde de dolari. Datele folosite în studiu au provenit de la Banca Mondială, Fondul Monetar Internaţional, ONU şi băncile centrale. 

Alt aspect subliniat de raport este impactul pe care îl au sumele ascunse de elitele private asupra bugetelor în 139 de ţări în curs de dezvoltare. Recurgerea la paradisuri fiscale, considerate "o gaură neagră a economiei globale", împiedică autorităţile acestor ţări să impoziteze sumele respective, ceea ce îngreunează dezvoltarea economică.

Documentul estimează că între 1970 şi 2010, cei mai bogaţi cetăţeni din cele 139 de ţări au adunat între 7,3 şi 9,3 mii de miliarde dolari în paradisuri fiscale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO