ZF 24

Economia Suediei se clatină: falimentele sunt la cel mai ridicat nivel din ultimii ani, iar piaţa imobiliară se prăbuşeşte, înregistrând cea mai proastă perioadă din ultimele trei decenii

Economia Suediei se clatină: falimentele sunt la cel mai...

Autor: Andrei Şerbănescu

01.02.2023, 12:01 837

În ianuarie, numărul falimentelor din Suedia a atins cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, în condiţiile în care numărul lucrătorilor neplăţi în sectorul construcţiilor a crescut în urma crizei actuale de pe piaţa imobiliară, scrie Bloomberg.

Numărul falimentelor a crescut în ianuarie cu 47% faţă de anul precedent, potrivit agenţiei de referinţă pentru credite UC, care a precizat că sectorul transporturilor şi companiile de construcţii au fost cele mai afectate luna trecută. 

Datele vin în contextul în care Suedia se confruntă cu cea mai gravă prăbuşire a preţurilor locuinţelor din ultimele trei decenii, ceea ce se aşteaptă să ducă la o scădere dramatică a investiţiilor în construcţia de noi locuinţe. Această evoluţie ar urma să influenţeze activitatea economică, care se aşteaptă să continue să scadă în acest an, după o contracţie în trimestrul al patrulea al anului trecut.  

Preţul proprietăţilor rezidenţiale a atins un nivel maxim în Suedia în luna iunie a anului trecut. De atunci, Suedia a înregistrat cele mai mari scăderi, preţul caselor scăzând cu 18,6%, iar al apartamentelor cu 13,8%, scăderea generală a imobilelor fiind de 16,8%, potrivit The Local. 

„În timpul toamnei, am asistat la o serie îngrijorătoare de falimente în afaceri orientate către consumatori, cum ar fi comerţul cu amănuntul, hotelurile şi restaurantele", a declarat economistul UC Johanna Blome într-un comunicat. „În prezent observăm că cea mai mare creştere are loc în sectoarele care sunt strâns legate de industrie şi de investiţiile pe termen mai lung".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO