ZF 24

Economistul american Jeffrey Sachs vorbeşte la Bucureşti: investiţi în industriile de înaltă tehnologie dacă vreţi creştere sustenabilă, şi să ramână cât mai aproape de nucleul UE

Economistul american Jeffrey Sachs vorbeşte la...

Autor: Sorin Pâslaru

08.03.2018, 11:29 852

Unul din cei mai mari economisti americani, Jeffrey Sachs, profesor la Columbia University, a spus astazi la Bucuresti ca Romania trebuie sa investeasca in industriile de inalta tehnologie daca vrea crestere economica sustenabila si sa ramana cat mai aproape de nucleul UE.

"Romania are deja o crestere economica bazata pe export si pe competitivitatea industriei. Trebuie sa aveti un angajament special (a special commitment - engl.) pentru industriile high tech ca sa aveti crestere economica sustenabila", a spus Sachs.

El a venit la invitatia lui Laszlo Borbely, consilier de stat al premierului Romaniei, care conduce Departamentului de Dezvoltare Durabila.

Sachs a spus ca Romania nu trebuie sa urmeze calea deschisa de Marea Britanie si Statele Unite in ultimii ani, de izolare pe plan international. "Trebuie sa ramaneti o economie deschisa si cat mai aproape de Germania si Franta, de nucleul UE. Europa trebuie sa ramana puternica si sa nu raspunda la razboiul comercial declansat de SUA. Trump nu intelege nimic din economie, va provoca daune uriase economiei americane", a spus Sachs.

El a criticat dur administratia americana si evolutia economiei americane din ultimii ani.

"Presedintele Trump nu intelege nici macar notiuni de baza ale teoriei economice pe care le predau eu in a doua saptamana de curs pentru studentii la economie. In America PIB ul creste, dar bunastarea scade, oamenii devin tot mai nemultumiti", a spus Sachs.

Profesorul de la Columbia afirma ca Europa si implicit Romania trebuie sa se uite cu atentie si la alte tari pentru comert si investitii.

"Dezvoltati-va relatiile cu China, cu Orientul Mijlociu, Turcia si Rusia. Europa trebuie sa normalizeze relatiile cu Rusia", a spus Sachs.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO