Autoritatea Naţională Fitosanitară, o instituţie subordonată Ministerului Agriculturii, a oprit în portul Constanţa o cantitate de 1.100 tone de cartofi de provenienţă Egipt, contamiaţi cu bacteria Ralstonia solanacearum, adică Putregaiul brun.
Inspectorii fistosanitari atrag atenţia că răpândirea acestei bacterii în România ar putea avea un impactul economic extrem de sever, din cauza riscului contaminării solului şi a apelor de suprafaţă.
„Impactul economic ar fi putut fi extrem de sever, având în vedere că la ora actuală nu există metodă chimică sau biologică pentru controlul acestui organism dăunător şi, mai mult decât atât, ar exista riscul contaminării solului şi a apelor de suprafaţă cu bacteria provenită din resturile rezultate în urma consumului cartofilor precum şi din cartofii deterioraţi şi evacuaţi ca resturi menajere”, spun reprezentanţii Ministerului Agriculturii.
România importă cartofi de peste 30 mil. euro anual, deşi produce mai mulţi cartofi decât pot mânca românii, o situaţie pe care specialiştii din piaţă o pun pe seama lipsei spaţiilor de depozitare.
În 2016, fermierii români au recoltat 2,7 mil. tone de cartofi, o producţie care a plasat România pe locul 6 în UE la producţia de cartofi, după Germania, Polonia, Olanda, Marea Britanie şi Belgia, potrivit datelor Eurostat.
La un consum mediu anual pe cap de locuitor de 95,5 kilograme de cartofi, populaţia României, de 19,7 mil. locuitori, are nevoie de producţie de 1,9 mil. tone de cartofi pentru a-şi asigura necesarul de consum din producţia internă, potrivit calculelor ZF bazate pe datele Institutului Naţional de Statistică (INS).