ZF 24

Euro rămâne aproape de 4,5 lei, iar presiunea pe dobânzi scade

Foto Shutteerstock

Foto Shutteerstock

Autor: Monica Juganaru

27.02.2014, 20:16 374

Leul şi-a păstrat avansul din prima parte a zilei de joi, astfel că spre finalul sesiunii interbancare de ieri euro era tranzacţionat uşor peste 4,5 lei, într-o piaţă cu volume de transfer ridicate. La începutul şedinţei cotaţiile oscilau sub nivelul 4,52 lei/euro.

Cursul a coborât ulterior sub 4,5 lei/euro, iar dealerii spun că scăderea a fost determinată de un flow de vânzare de euro (ordine de vânzare de euro introduse de bănci în numele clienţilor -n.red.), suspectând totodată un exportator sau o schimbarea în lei a unor fonduri europene. Potrivit analiştilor ING Bank, moneda locală rămâne vulnerabilă la o corecţie, în special în condiţiile în care monedele regionale nu urmează aceeaşi tendinţă. „Credem că leul va rămâne într-un interval de 4,50-4,52 lei/euro în zilele următoare, pe fondul persistenţei incertitudinilor politice", potrivit analiştilor ING Bank.

La finalul sesiuni, valutele din regiune erau în scădere cu până la 0,3% în raport cu euro. BNR a anunţat un curs de referinţă de 4,5034 lei/euro, cu un ban sub nivelul sesiunii precedente. Ratele medii ale dobânzilor afişate joi de băncile comerciale pentru depozitele atrase şi plasate în lei pe termen de o zi au continuat să crească uşor şi au ajuns la 2,25%-2,75% pe an. Dobânzile sunt în continuare sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 3,5% pe an. Totodată, dobânda Robor  la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru creditele de retail  în lei, a scăzut şi joi şi a ajuns la 3,38% pe an.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO