ZF 24

EY: Piaţa românească de fuziuni şi achiziţii a înregistrat în primele nouă luni ale anului 183 de tranzacţii, reprezentând o scădere de 6,2%; valoric, piata s-a redus cu 19%, la 4,2 miliarde dolari

EY: Piaţa românească de fuziuni şi achiziţii a...

Autor: Roxana Rosu

10.10.2023, 09:52 166

Piaţa românească de fuziuni şi achiziţii (M&A) a înregistrat în primele nouă luni ale anului 183 de tranzacţii, reprezentând o scădere de 6,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, trend care se mentine şi din punct de vedere valoric, cu o scădere la 4,2 miliarde dolari faţă de 5,2 miliarde dolari în primele nouă luni din 2022, arată o analiză realizată de EY.

Evolutia descendentă a pietei a fost determinată de reducerea valorii tranzacţiilor dezvăluite cu 20%.

Tendinta din România este în concordanţă cu situatia regională şi globală, valoarea tranzacţiilor de fuziuni şi achiziţii din Europa scăzând cu aproximativ 40% în aceeaşi perioadă, în timp ce la nivel global scăderea a fost de circa 30%. În acest context, România arată un grad mai mare de rezistenţă la perturbările globale care persistă de mai bine de un an.

Cea mai mare tranzacţie observată în această perioadă rămâne vânzarea operaţiunilor grupului italian Enel Group din România către Public Power Corporation, principala companie de energie electrică din Grecia, pentru aproximativ 1,4 miliarde dolari.

Deşi în trimestrul al treilea nu au fost anunţate tranzacţii de peste 100 de milioane dolari,  achiziţionarea de către fondul Investcorp, cu sediul în Bahrain, a unei participaţii majoritare în NetRom Software, un important dezvoltator de software, este estimată la 110 milioane dolari.

Activitatea de tranzacţionare din T3 2023 faţă de T3 2022 a scăzut şi în România, cu o reducere a volumelor cu 19,4% şi a valorii estimate cu 41,7%.

Investitorii strategici continuă să fie actorii dominanţi ai pieţei, reprezentând 87% din tranzacţii în primele nouă luni ale anului 2023.

Tranzacţiile interne au înregistrat un avans de 6,7% , fiind raportate 95 de tranzacţii, în timp ce jucătorii străini şi-au diminuat activitatea pe piaţa locală cu 21,3%, la 74 de tranzacţii. Acest lucru sugerează că o activitate mai mică a importurilor a fost principalul motor al încetinirii în această perioadă. În ceea ce priveşte ţara de origine, cei mai activi investitori au venit din Statele Unite, Austria şi Elveţia (câte 7 tranzacţii fiecare), urmate de Germania şi Grecia, cu câte 6 tranzacţii.

Potrivit EY, activitatea de fuziuni şi achiziţii din România continuă să beneficieze de factori pozitivi, cum ar fi previziunile favorabile privind PIB-ul, o forţă de muncă calificată şi multilingvă, o bază manufacturieră puternică şi disponibilitatea finanţării UE.

Primele cinci sectoare cele mai active în funcţie de volum la nouă luni au fost  imobiliare, ospitalitate şi construcţii (33 de tranzacţii), produse de consum şi comerţ cu amănuntul (29 de tranzacţii), tehnologie (26 de tranzacţii), manufactură  de tehnică de vârf (19 tranzacţii) şi energie (17 tranzacţii).

Analiza exclude tranzacţiile cu participaţii achiziţionate mai mici de 15%,  include o estimare a valorii tranzacţiilor în cazul în care nu au fost divulgate anterior date de către părţi sau nu sunt disponibile în bazele de date ale unor terţe părţi şi/sau raportate de surse media, iar tranzacţiile multinaţionale care au companii sau operaţiuni în România sunt incluse în numărul de tranzacţii, dar sunt excluse din valoarea M&A în cazul în care alocarea valorii tranzacţiei nu este disponibilă.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO