ZF 24

Fabricile din Capitală care fac loc unor proiecte de malluri, birouri sau locuinţe

Fabricile din Capitală care fac loc unor proiecte de...

Autor: Cristi Moga

20.07.2014, 09:10 909

Bucureştiul era înainte de anii '90 un oraş cu un sector industrial puternic dezvoltat, câteva zeci de fabrici, pe diferite domenii, ocupând suprafeţe importante atât în zona centrală, cât şi spre periferie.

Între timp cea mai mare parte a fostelor fabrici au fost demolate, iar în locul lor au fost sau urmează a fi ridicate centre comerciale, birouri sau locuinţe, cum este cazul mallurilor AFI Palace Cotroceni (ridicat pe terenurile UMEB) şi Promenada (construit pe terenul fostei fabrici FEA), al parcului de afaceri Novo Park (pe terenurile IIRUC) sau al blocurilor de locuinţe Rose Garden din Colentina (Suveica).

Printre fabricile care au fost demolate şi pe terenul cărora urmează să apară în următorii ani birouri, magazine sau locuinte se numără Timpuri Noi, Spicul, Griviţa, Tricodava, Electrotehnica, Laromet sau Electroaparataj. În total, 17 foste fabrici ale Capitalei urmează să fie înlocuite de proiecte imobiliare. 

Chiar dacă o parte din vechile centre industriale au rezistat, ele sunt mult reduse ca suprafaţă sau număr de angajaţi. Spre exemplu, dacă înainte de anii ’90 la uzinele Faur fondate de familia Malaxa în estul Capitalei circa 20.000 de muncitori produceau material rulant, în prezent fabrica mai are 322 de angajaţi şi o cifră de afaceri de 5,4 mil. euro. IAr în sud, pe platforma Întreprinderii de Maşini Grele Bucureşti lucrau în jur de 13.000 de oameni la firmele IMGB, FECNE sau General Turbo, societăţi care au rămas în picioare, dar pe porţile acestor fabrici mai intră acum dimineaţa doar cel mult câteva sute de persoane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO