• Leu / EUR4.9437
  • Leu / GBP5.6284
  • Leu / USD5.0679
ZF 24

FED, banca centrală americană, pregăteşte o nouă creştere a dobânzilor ca răspuns împotriva semnelor unei încetiniri economice

FED, banca centrală americană, pregăteşte o nouă creştere a dobânzilor ca răspuns împotriva semnelor unei încetiniri economice

Autor: Andrei Şerbănescu

27.07.2022, 11:46 1620

Deoarece Rezerva Federală se aşteaptă să-şi majoreze rata cheie a dobânzii cu 0.75 puncte procentuale miercuri pentru a lupta împotriva inflaţiei ridicate, atenţia se va muta asupra a cât de sever s-au înregistrat semnele unei incetiniri economice în Statele Unite, scrie Reuters.

Creşterea anticipată a ratei ţintă a fondurilor federale, instrumentul cheie al Fed în încercarea de a reduce inflaţia de la nivelul record înregistrat în ultimele patru decenii, va aduce nivelul ratelor la aproximativ 2,4%, procent care ar putea să descurajeze sever activitatea economică în spaţiul SUA.

Aceasta va reprezenta una dintre cele mai rapide schimbări de viteză din politica monetară a SUA – cu aproximativ 4 luni în urmă, rata de politică monetară era aproape de zero, iar Fed cumpăra obligaţiuni de miliarde de dolari în fiecare lună pentru a ajuta economia să se redreseze după pandemia de COVID-19.

Deşi s-au înregistrat încă puţine progrese în lupta împotriva inflaţiei, semnele de stres economic se acumulează - şi măresc miza pentru oficialii Fed, deoarece aceştia cântăresc cât de mult trebuie înăsprită politica monetară pentru a încetini creşterea preţurilor şi a preveni riscul unei recesiuni.

Chiar şi înaintea reuniunii politice din această săptămână, problema inflaţiei a fost considerată atât de gravă încât investitorii au considerat că şansele ca Fed să surprindă pieţele cu o creştere mai mare de 1 punct procentual a ratei dobânzii de referinţă overnight este de peste 25%.

Pe măsură ce impactul Fed asupra economiei devine mai evident, oficialii îşi ridică problema unei posibile exagerări a măsurilor luate de Rezerva Federală.

Temerile de stagnare a economiei au fost aprinse luni seara, când Walmart Inc, a cărei amprentă masivă oferă o perspectivă largă asupra comportamentului consumatorilor, şi-a redus perspectivele de profit şi a declarat că inflaţia i-a presat pe cumpărători să-şi cheltuie banii pe alimente şi combustibil în locul articolelor din gama electronicelor sau îmbrăcămintei. General Motors Co, la rândul său, a declarat că a uşurat angajarea şi a amânat cheltuielile planificate ca răspuns la inflaţie şi ca măsură de protecţie împotriva unei posibile încetiniri mai ample.

Departamentul de Comerţ al SUA este aşteptat să raporteze joi că produsul intern brut a crescut într-un ritm turbulent în al doilea trimestru. Noile date privind ocuparea forţei de muncă, programate să fie publicate săptămâna viitoare, vor arăta dacă crearea robustă de locuri de muncă, considerată o putere importantă a economiei SUA în acest moment, şi-a dovedit eficienţa şi în luna iulie.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9437
Diferență: 0,0506
Ieri:
Azi: 5.0679
Diferență: 1,1496
Ieri:
Azi: 5.6284
Diferență: -0,5934
Ieri:
Azi: 5.1569
Diferență: 0,4578
Ieri: