ZF 24

Finanţe:Banii de echilibrare a bugetelor locale, repartizaţi de minister, CJ nu mai stabilesc sumele

Finanţe:Banii de echilibrare a bugetelor locale,...

Autor: Ovidiu Bărbulescu

14.01.2015, 17:38 151

Repartizarea a fost stabilită în şedinţa de miercuri a Guvernului, ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, afirmând că "ingerinţa politică" a fost redusă la maximum, în sensul în care atât consiliile judeţene (CJ), cât şi celelalte autorităţi publice locale vor primi direct de la Finanţe aceste sume şi nu vor mai fi consilieri judeţeni şi consiliile judeţene care vor stabili sumele pentru fiecare localitate în parte.

Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a precizat la finalul şedinţei, că toate localităţie vor avea de miercuri la dispoziţie sumele corespunzătoare bugetului pe acest an.

Potrivit lui Vâlcov, nicio comună nu va avea un buget mai mic de 1,5 milioane lei, bugetul unui oraş nu va fi mai mic de 6 milioane lei, un municipiu va avea venituri venituri bugetare de minimum 20 milioane lei, niciun municipiu reşedinţă de judeţ nu va avea mai puţin de 50 milioane lei şi niciun consiliu judeţean sau judeţ nu va avea alocat mai puţin de 80 milioane lei.

"Acest lucru înseamnă o descentralizare totală, în sensul în care sumele sunt transmise direct către autorităţile publice locale prin intermediul Ministerului Finanţelor. Ministerul nu face decât să aplice formula din legea care a fost aprobată de către Parlament, o formulă care conţine referire la numărul locuitorilor (55% influenţă), suprafaţa judeţului (15% influenţă), respectiv lungimea drumurilor judeţene şi comunale (30%). De asemenea, ingerinţa politică a fost redusă la maxim, în sensul în care atât consiliile judeţene, cât şi celelalte autorităţi publice locale vor primi direct de la Finanţe aceste sume, nu vor mai fi consilieri judeţeni şi consiliile judeţene cei care vor stabili sumele pentru fiecare localitate în parte", a declarat ministrul de Finanţe.

El a adăugat că peste 2.000 de localităţi, din zone defavorizate, vor avea o creştere majoră a bugetelor. Vâlcov arătat că există o localitate cu majorare de chiar de 900%, respectiv de la un buget de 150.000 lei la unul de 1,5 milioane lei.

"Aplicând această formulă timp de cel puţin 4 ani de zile, primarii şi preşedinţii de consilii judeţene nu vor mai avea, inclusiv cei din zonele sărace, niciun motiv pentru care în anul 2018 să nu avem în toate localităţile apă, canal şi sistemul de educaţie în sensul reabilitării şi modernizării şcolilor", a afirmat Vâlcov.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO