ZF 24

Finanţele au atras 60 de milioane de lei printr-o licitaţie secundară de obligaţiuni

Finanţele au atras 60 de milioane de lei printr-o...

Autor: Vlad Popescu

20.05.2014, 12:21 205

Trezoreria a primit oferte de 60 milioane lei, valoare similară sumei ţintite prin această operaţiune.

Randamentul oferit a fost de 4,78% pe an, similar randamentului rezultat în urma licitaţiei principale de luni.

MFP a atras luni 400 milioane lei prin redeschiderea unei emisiuni de obligaţiuni cu scadenţa în aprilie 2023, pentru care a obţinut un randament mediu de 4,78% pe an, mai redus faţă de cel rezultat la licitaţia anterioară pentru titlurile din această emisiune, care a avut loc în luna aprilie la un cost de 5,26% pe an.

Licitaţia a fost suprasubscrisă de peste două ori, Trezoreria primind oferte de 867,1 milioane lei.

Emisiunea de obligaţiuni a fost lansată în luna ianuarie a anului trecut, cu maturitatea de 10 ani, până în aprilie 2023. De la lansare şi până la licitaţia de luni inclusiv, MFP a atras prin această emisiune un total de peste 6 miliarde lei.

Ministerul Finanţelor Publice a programat pentru această lună mai multe licitaţii pentru vânzare de titluri de stat prin care vrea să atragă de pe piaţa internă 3,445 miliarde lei. În luna mai ajung la scadenţă titluri de 2,081 miliarde lei. Valoarea indicativă a licitaţiilor programate pentru luna mai este cu 20% sub suma atrasă în luna aprilie de pe piaţa internă, de 4,314 miliarde lei.

Trezoreria a atras deja peste 2 miliarde lei prin licitaţiile derulate în luna mai.

De la începutul anului, Finanţele au atras de pe piaţa internă aproximativ 16 miliarde lei şi 678,7 milioane euro prin vânzare de titluri de stat. La aceste împrumuturi se adaugă sume atrase de pe pieţele internaţionale, respectiv 2 miliarde dolari şi 1,25 miliarde euro, prin trei emisiuni de obligaţiuni cu maturităţi de 10 şi 30 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO