ZF 24

Fostul ministru Dan Nica ar putea fi trimis de PSD la Bruxelles pe poziţia de comisar european

Fostul ministru Dan Nica ar putea fi trimis de PSD la...

Autor: Ana Petrescu, Mediafax

24.06.2019, 14:43 234

Europarlamentarul Dan Nica este favorit în PSD pentru a deveni comisar european, au declarat surse social-democrate, pentru MEDIAFAX. Pe de altă parte, partidul nu va propune un comisar european interimar, în locul Corinei Creţu, care a fost aleasă europarlamentar.

A doua pe listă luată în considerare de PSD, însă nu printre favoriţi, pentru funcţia de comisar european ar fi Rovana Plumb, cea care a deschis lista partidului la alegerile europarlamentare, au adăugat sursele citate.

Dan Nica a fost liderul eurodeputaţilor PSD în legislatura anterioară a Parlamentului European şi a obţinut un mandat de eurodeputat, candidând pe locul al cincelea pe lista formaţiunii.

În ceea ce o priveşte pe Corina Creţu şi interimatul în funcţia de comisar european, Cristian Preda a anunţat, într-o postare pe Facebook, că preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker ar fi solicitat ca în locul acesteia să nu fie numită nicio persoană din partea României.

„Corina Creţu a fost aleasă în PE, aşa că - începând din 2 iulie - ea va abandona postul de comisar european. Jean-Claude Juncker a cerut ca în locul ei să nu fie numit un alt român pentru ultimele luni de activitate a Comisiei, deşi în trecut aşa s-a procedat. Preşedintele Comisiei Europene se teme ca Dăncilă să nu trimită vreun Şerban Nicolae sau vreun Liviu Pleşoianu...”, a scris Cristian Preda, luni, pe Facebook.

Alte state membre ale UE vor avea posibilitatea să aibă comisari europeni interimari.

Creţu a devenit comisar european, din partea PSD, însă ulterior aceasta a candidat pe locul al doilea pe lista Pro România, obţinând astfel un mandat de eurodeputat.

Potrivt unui calendar afişat pe site-ul Parlamentului European pe 20 mai, sesiunea plenară inaugurală a Parlamentului European nou ales va avea loc pe 2 iulie. Prima oportunitat a PE să aleagă preşedintele Comisiei Europene va fi în a doua sesiune plenară, tot în luna iulie.

Audierile în comisiile Parlamentului European ale persoanelor propuse pentru funcţiile de comisari europeni vor avea loc în septembrie şi octombrie. În a doua sesiune sesiune plenară din octombrie a PE va fi aleasă noua Comisie Europeană, iar noul preşedinte al CE va susţinut un discurs inaugural.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO