ZF 24

Francezii de la TotalEnergies au cumpărat cinci proiecte solare în nord-vestul României, de la compania germană PNE. ”Dezvoltarea acestor proiecte ne permite să consolidăm poziţia n sectorul furnizării de energie solară şi să ne întărim prezenţa în Europa de Est”

Francezii de la TotalEnergies au cumpărat cinci proiecte...

Autor: Roxana Rosu

04.07.2023, 11:44 425

Compania franceză TotalEnergies a cumpărat de la compania germană PNE un portofoliu format din cinci proiecte solare, cu o capacitate totală de peste 200 MW, localizate în nord-vestul României, după ce a preluat un portofoliu similar şi în Polonia în acest an.

Cele cinci proiecte vor fi puse în funcţiune în 2025 şi vor permite clienţilor B2B din România să achiziţioneze energie electrică verde prin acorduri de achiziţie de tip PPA, încheiate pe termen lung.

"Achiziţia acestor cinci proiecte solare în România este dovada angajamentului TotalEnergies de a-şi dezvolta activitatea din domeniul energiei regenerabile în ţară şi, dintr-o perspectivă extinsă, în Europa de Est, în acord cu Pactul Verde European. Dezvoltarea acestor proiecte ne permite să consolidăm poziţia Companiei în sectorul furnizării de energie solară şi să ne întărim prezenţa în Europa de Est, cu atât mai mult după achiziţionarea anul acesta a unui portofoliu de proiecte solare şi în Polonia, cu o capacitate totală similară de 200 MW. Suntem mândri să devenim un partener de referinţă al României în procesul de reducere a emisiilor de dioxid de carbon şi de diversificare energetică, prin intermediul energiei regenerabile.", a declarat Marin de Montbel, VP Renewable Explorer - New Markets, TotalEnergies.

În plus, pentru a păstra utilitatea agricolă a terenurilor, TotalEnergies va organiza pe cele 200 de hectare de teren unde se află panourile solare păşuni agricole care vor fi folosite de crescătorii de oi din nord-vestul României, în apropiere de graniţa cu Ungaria.

 "În România, PNE este una dintre primele companii care a  adoptat folosirea multifuncţională a terenurilor, în scopuri agricole şi energetice, pentru a permite şi desfăşurarea activităţilor de păşunat în timp ce este produsă energia electrică. Aşadar, suntem încântaţi să beneficiem de încrederea acordată de TotalEnergies expertizei noastre dovedite în domeniul fotovoltaic.", spune Markus Lesser, CEO al PNE AG.

La finalul anului 2022, capacitatea brută de producţie de energie regenerabilă a TotalEnergies a ajuns la aproape 17 GW. Compania a intrat pe piaţa din România în 1998, în domeniul lubrifianţilor, şi este prezentă prin patru companii - Hutchinson, TotalEnergies Marketing Romania, AS24 Romania şi TotalEnergies Global Services Bucharest.

TotalEnergies are sedii în Bucureşti şi în judeţul Braşov, cu peste 1400 de angajaţi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO