ZF 24

FT: Rezerva Federală va trebui să menţină ratele ridicate pentru mai mult timp decât anticipează pieţele. Majoritatea economiştilor sunt de părere că demararea campaniei de reducere a ratelor dobânzilor va avea loc între iulie şi septembrie

FT: Rezerva Federală va trebui să menţină ratele...

Autor: Andrei Şerbănescu

18.03.2024, 14:33 146

Rezerva Federală va fi forţată să menţină ratele dobânzilor la un nivel ridicat pentru mai mult timp decât anticipează pieţele şi bancherii centrali, potrivit economiştilor din mediul academic chestionaţi de Financial Times.

Mai mult de două treimi dintre economiştii intervievaţi în sondajul FT-Chicago Booth sunt de părere că Fed va face două sau mai puţine reduceri în acest an, în timp ce se străduieşte să completeze „ultimul segment" al luptei sale cu inflaţia. Majoritatea analiştilor sunt de părere că demararea campaniei de reducere a ratelor dobânzilor va avea loc între iulie şi septembrie.

Noile prognoze ilustrează un început al reducerii ratelor care sfidează aşteptările pieţelor financiare, unde traderii se aşteaptă la trei reduceri în acest an, prima reducere de un sfert de punct urmând să aibă loc în iunie sau iulie. Prognoza actuală a Fed, care urmează să fie actualizată miercuri, prevede, de asemenea, trei reduceri în 2024.

Sondajul realizat de Chicago Booth sugerează că investitorii ar putea fi forţaţi să restrângă pariurile privind relaxarea din partea Fed, analiştii aşteptându-se ca Rezerva Federală să menţină miercuri dobânzile la nivelul maxim al ultimilor 23 de ani, între 5,25 şi 5,5%.

„Fed vrea cu adevărat să reducă ratele. Tot limbajul corporal indică spre această dorinţă. Dar datele oficiale le vor îngreuna sarcina de a demara campania de reducere a ratelor", a declarat Jason Furman, economist la Universitatea Harvard, care a fost unul dintre cei 38 de respondenţi intervievaţi luna aceasta. 

Preşedinte american a încercat să reducă presiunea asupra potenţialilor proprietari de locuinţe prin intermediul creditelor fiscale prezentate în discursul din această lună privind Starea Uniunii, dar este puţin probabil ca acest beneficiu să aibă un impact la fel de mare ca reducerea costurilor de împrumut.

Potrivit lui Vincent Reinhart, un fost oficial al Fed, în prezent economist-şef la Dreyfus şi Mellon, „calendarul politic” va influenţa substanţial stabilirea ratelor.

„Datele spun că cel mai bun moment pentru reducerea ratelor este septembrie, deşi analiştii pariază în continuare pe luna iunie", a declarat Reinhart, care nu a participat la sondaj. „Nu vrei să începi reducerile atât de aproape de alegeri".

Unii dintre cei responsabili cu stabilirea ratelor - cum ar fi preşedintele Fed din Atlanta, Raphael Bostic - au declarat că ar prefera ca în 2024 ratele să fie reduse în cel mult două mutări, nu în trei, aşa cum se preconizează în mod oficial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO