ZF 24

Gigantul pharma Novo tocmai a atins o nouă etapă în ascensiunea sa fulminantă: valoarea de piaţă a companiei a depăşit PIB-ul danez, după vestea că medicamentul pentru slăbit Wegovy vine cu un beneficiu pentru inimă

Gigantul pharma Novo tocmai a atins o nouă etapă în...

Autor: Ştefan Stan

13.08.2023, 13:36 1652

Novo Nordisk tocmai a atins o nouă etapă în ascensiunea sa fulminantă: valoarea de piaţă a companiei daneze a depăşit dimensiunea economiei naţionale, scrie Bloomberg.

Acţiunile au crescut în această săptămână datorită veştii că medicamentul pentru slăbit Wegovy vine cu un beneficiu pentru inimă. Această creştere a catapultat capitalizarea de piaţă peste 2,87 trilioane de coroane (423 miliarde de dolari), mai mult decât produsul intern brut al Danemarcei din 2022, şi înseamnă că Novo se luptă pentru titlul de cea mai valoroasă companie din Europa.

Novo devenise deja cea mai valoroasă din Danemarca în 2008, depăşind colosul transportului maritim de containere A.P. Moller-Maersk A/S, diferenţa dintre cele două firme crescând de atunci. În prezent, Novo valorează mai mult decât valoarea combinată a tuturor celorlalte companii din indicele danez de referinţă, OMXC25, datorită creşterii vânzărilor de medicamente pentru tratarea obezităţii şi a diabetului.

"Novo a devenit o cotă dominantă în Danemarca, iar compania are, de asemenea, o influenţă semnificativă asupra comunităţii de afaceri daneze", a declarat telefonic Josephine Cetti, strateg şef al diviziei de gestionare a activelor şi averilor din cadrul Nordea Bank Abp, pentru Bloomberg. "Novo a ajutat la conferirea unui timbru de calitate acţiunilor daneze, deoarece succesul companiei se răsfrânge asupra altor companii în ochii investitorilor".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO