ZF 24

Greii economiei locale. Camera de Comerţ şi Industrie: În România sunt 119 companii private locale cu afaceri peste 100 mil. euro şi 223 de firme româneşti cu afaceri de 50-100 milioane de euro

Mihai Daraban, preşedintele CCIR: Datele pe care le avem indică un lucru îmbucurător, şi anume o creştere a numărului de companii private cu capital românesc de la 77 la 119, companii care au peste 100 de milioane de euro cifră de afaceri. De asemenea, a crescut de la 150 la 223 numărul companiilor româneşti cu o cifră de afaceri între 50 şi 100 de milioane de euro.

Mihai Daraban, preşedintele CCIR: Datele pe care le avem indică un lucru îmbucurător, şi anume o creştere a numărului de companii private cu capital românesc de la 77 la 119, companii care au peste 100 de milioane de euro cifră de afaceri. De asemenea, a crescut de la 150 la 223 numărul companiilor româneşti cu o cifră de afaceri între 50 şi 100 de milioane de euro.

Autor: Roxana Rosu

04.10.2023, 15:28 362

Cifra de afaceri cumulată a companiilor clasate pe primele zece locuri în Topul Naţional al Firmelor, realizat de Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), a fost anul trecut de 279 miliarde de euro, în creştere cu 32% faţă anul precedent, iar profitul din exploatare a însumat 27 miliarde euro, în urcare cu 38%.

Ponderea profitului din exploatare în cifra de afaceri a crescut la 9,6%, ceea ce indică o creştere a profitabilităţii companiilor româneşti.

 În ceea ce priveşte numărul total de angajati, primele 10 clasate în topul companiilor au avut în total 1,35 milioane de salariati, în creştere cu 3,85% faţă de anul anterior.

„În 2023, sărbătorim 30 de ani de când funcţionează instituţia Topului Naţional al Firmelor, care include şi Topurile judeţene, realizate de Camerele de comerţ judeţene din România. În aceşti 30 de ani, mediul de afaceri a avut parte de multe provocări, s-a luptat să supravieţuiască şi să se adapteze. Este foarte important însă că după trei decenii am rămas împreună şi am demonstrat că business-ul în România funcţionează. În fiecare an, observăm creşteri, fie că vorbim de numărul de companii care depun bilanţul financiar, fie de cifra de afaceri sau de profit. Datele pe care le avem indică un lucru îmbucurător, şi anume o creştere a numărului de companii private cu capital românesc de la 77 la 119, companii care au peste 100 de milioane de euro cifră de afaceri. De asemenea, a crescut de la 150 la 223 numărul companiilor româneşti cu o cifră de afaceri între 50 şi 100 de milioane de euro. Sunt convins că oamenii de afaceri şi-ar dori o dublare a indicatorilor financiari de la an la an, dar acest lucru este greu de realizat deoarece apetitul de consum al aparatului de stat este imposibil de satisfăcut. Nu vom ajunge niciodată unde ne dorim cu adevărat fără a avea un confort bugetar şi fără predictabilitate fiscală”, a declarat preşedintele CCIR, Mihai Daraban.

Topul Naţional al Firmelor 2023 include cele mai performante companii din şapte domenii de activitate: industrie, servicii, comerţ, turism, cercetare-dezvoltare şi high-tech, agricultură, silvicultură şi pescuit, construcţii.

Cele mai semnificative domenii, ca pondere, după numărul de companii incluse în top 10, sunt industria (35,1%) şi serviciile (28,4%), urmate de comerţ (20,7%), agricultură, silvicultură şi pescuit (4,9%), construcţii (4,6%), cercetare-dezvoltare şi high-tech (3,7%), turism (2,3%).

În funcţie de cifra de afaceri, comerţul are o pondere de 44,8% din cifra totală de afaceri a companiilor, urmat de industrie (35,6%) şi servicii (11,3%).

Cele mai profitabile companii sunt în domeniul industrie, cu un profit de 45,9% din profitul total şi o pondere a profitului de 10,10% din cifra de afaceri a companiilor din industrie.

 

CCIR susţine libertatea editorială a mass-media, condiţie esenţială pentru dezvoltarea economiei de piaţă libere

Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) a anunţat că îşi exprimă solidaritatea cu jurnaliştii publicaţiilor Gazeta Sporturilor şi Libertatea, semnatari ai comunicatului care dezvăluie imixtiunea repetată a conducerii grupului Ringier în politica editorială a celor două publicaţii.  „CCIR consideră că imixtiunea de orice natură în politica editorială a unui organ de presă reprezintă o ameninţare la adresa independenţei acesteia şi, în acelaşi timp, a libertăţii de exprimare. Presa liberă şi independentă stă la baza funcţionării atât unei democraţii sănătoase, cât şi a unei economii sănătoase“, a declarat preşedintele CCIR, dl. Mihai Daraban.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO