ZF 24

Guvernul s-a răzgândit? Premierul Ludovic Orban, despre deplasările după data de 15 mai: Motivele pentru care se va permite părăsirea localităţii nu sunt încă stabilite

Guvernul s-a răzgândit? Premierul Ludovic Orban, despre...

Autor: Cosmin Pirv

07.05.2020, 14:05 9832

Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, la Craiova, că motivele pentru care se va permite, după 15 mai, părăsirea localităţii nu sunt încă stabilite şi că acestea vor fi anunţate în ultima zi a stării de urgenţă.

Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, că nu comentează declaraţiile colegilor săi referitoare la motivele pentru care se va putea părăsi localitatea după 15 mai şi că acestea încă nu au fost stabilite.

„Motivele pentru care se va permite părăsirea localităţii nu sunt încă stabilite în forma finală. (...) Se va lua o decizie, cel mai probabil, în ultima zi în care ne aflăm în starea de urgenţă”, a spus premierul.

Acesta a fost întrebat de jurnalişti cum comentează declaraţiile contradictorii ale preşedintelui, care a anunţat că vor fi motive stricte pentru părăsirea localităţii, şi ale ministrului de Interne, care a spus că după 15 mai nu mai e nevoie de declaraţie pe propria răspundere la ieşirea din localitate: „Nu comentez declaraţiile colegilor mei. (...) Eu vă comunic deciziile după ce le vom lua”.

Premierul susţine însă că ceea ce a spus preşedintele este „sigur”.

„Ceea ce a comunicat preşedintele este sigur, dacă vor apărea şi alte motive temeinice de părăsire a localităţii vor fi incluse, suntem într-o analiză a acestor motive”, a precizat Orban.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat, pe Facebook, că ar fi fost dificil să impui restricţii în zonele metropolitane, astfel că s-a decis ca oamenii să poată circula în aceste zone fără declaraţie pe propria răspundere, după 15 mai, chiar dacă se depăşeşte limita de judeţ sau de municipiu.

„Vreau să vă spun că au fost discuţii cu privire la ce înseamnă această limită şi există foarte multe zone, inclusiv Bucureştiul, care este foarte legat de judeţul Ilfov, de exemplu. Adică sunt mulţi cetăţeni din judeţul Ilfov care locuiesc în Bucureşti sau mulţi bucureşteni care sunt în Bucureşti, lucrează aici, dar şi-au stabilit domiciliul în zona limitrofă Bucureştiului care ţine din punct de vedere teritorial administrativ de judeţul Ilfov. Şi atunci se punea problema să discutăm despre zone metropolitane pentru a determina o limită locativă, lucru care se întâlneşte nu doar în Bucureşti, ci şi în Cluj, Timişoara, Oradea, în alte mari municipii care au dezvoltat o zonă urbană cunoscută ca şi zonă metropolitană. Şi în acest context am decis următorul lucru: puteţi să mergeţi, să părăsiţi localitatea, fără a ţine cont de limita de municipiu sau limita de judeţ”, a spus ministrul de Interne.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO