ZF 24

Harta pe judeţe a celor mai mari companii din România

Harta pe judeţe a celor mai mari companii din România

Autor: Cristi Moga

23.08.2014, 00:01 8313

Statul mai are cea mai mare companie în doar trei dintre cele 42 de judeţe ale României, în timp ce grupurile străine au pus stăpânire pe 32 de teritorii administrative, iar capitalul privat românesc dă şapte „campioni locali“, reiese dintr-o analiză a ZF făcută pe baza datelor de la Registrul Comerţului.

Cele mai mari firme din fiecare judeţ al României au realizat anul trecut afaceri cumulate de aproape 26 de miliarde de euro, în creştere cu 4%, şi au dat de lucru la 131.000 de persoane, având 1.000 de angajaţi în plus faţă de anul precedent, reiese din datele cen­tralizate de Registrul Comerţului.

În cifra de afaceri totală a societăţilor înregistrate în România, de circa 250 de miliarde de euro în 2013, aceste firme au avut o pondere de peste 10%, dar o serie de judeţe depind într-o proporţie covârşitoare de o singură companie care generează direct chiar şi 40% din cifra de afaceri.

Vezi şi:

Harta României pe judeţe după numărul de companii cu cifra de afaceri mai mare de un mil. lei

Radiografia sistemului de companii: Doar 1.200 de companii rulează jumătate din afacerile româneşti de 250 mld. euro pe an

Cele mai clare exemple sunt judeţele Argeş, unde Automobile Dacia a avut anul trecut o cifră de afaceri de 4,1 mld. euro, echivalentul a 42,4% din rulajul judeţului, şi Gorj, judeţ dominat de Complexul Energetic Oltenia, a cărui cifră de afaceri are o pondere de 39,2% din rulajul total. Ţinând cont şi de activităţile fur­nizorilor de componente şi servicii care depind de contractele cu Dacia şi Com­plexul Energetic Oltenia, eco­nomia Argeşului şi cea a Gorjului pro­babil depind într-o proporţie de peste 50% de aceste companii.

Alte judeţe în care o singură com­panie are o pondere de peste 20% din cifra de afa­ceri sunt Constanţa (Rom­petrol Rafinare - 26,5%), Sălaj (Sil­cotub - 25,2%), Dolj (Ford România - 23,9%) şi Mureş (E.ON Energie Ro­mânia - 20,7%).

Click pe foto pentru imaginea marita

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO