ZF 24

Horia Ciorcilă, BT: Ne uităm cu interes la achiziţii prin care să mărim cota de piaţă

Horia Ciorcilă

Horia Ciorcilă

Autor: Razvan Voican

13.02.2014, 21:00 1502

Banca Transilvania (BT), al treilea mare creditor de pe piaţă, a făcut anul trecut un profit net de 375 mil. lei, în creştere cu 17% faţă de rezultatul pe 2012, şi se consideră în poziţia de a-şi majora cota de piaţă şi prin achiziţii, nu doar prin creştere organică.

„Ne uităm cu interes la oportunităţi de achiziţie care ar putea apărea pe piaţă şi care ar duce la creşterea cotei de piaţă a băncii noastre“, afirmă Horia Ciorcilă, preşedintele consiliului de administraţie al BT.

Anul trecut Banca Transilvania şi-a continuat creşterea naturală, mărindu-şi cu 9% portofoliul brut de credite, la peste 19 mld. lei. Vânzările au urcat în T4 la peste 25.000 de credite noi în valoare de circa 3,2 mld. lei.

WikiZF: Profilul companiei Banca Transilvania

Pe lângă evaluarea unor ţinte de achiziţie, strategia pe 2014 are în vedere extinderea afacerilor din Italia, unde banca şi-a deschis la începutul acestui an o sucursală la Roma şi ar putea adăuga încă una. „În mod cert, extinderea pe piaţa din străinătate este o oportunitate de business pentru noi“, spune Ciorcilă.

La capitolul resurse, BT şi-a mărit în 2013 stocul de depozite cu peste 11%, până la 25,8 mld. lei, raportul credite/ depozite menţinându-se uşor sub pragul de 75%. „Ne bucurăm de o lichiditate excedentară. Acest lucru ne va permite să continuăm creditarea fără a avea nevoie de măsuri suplimentare, de anvergură. Sunt foarte încrezător în perspectivele BT pentru acest an“, adaugă preşedintele BT, care este şi unul dintre acţionarii importanţi ai băncii.

Citiţi mai multe detalii aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.02.2014

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO